7 januari 2022

AEX-index schrikt van Fed

De inflatie is hardnekkig. De Amerikaanse Federal Reserve (Fed) onderneemt daarom actie. Hoe? Door snel de geldhoeveelheid te verkrappen. Dit betekent stoppen met de opkoop van obligaties. Ook zijn meerdere verhogingen van de beleidsrente aangekondigd. Oei! Dat willen beleggers niet. De AEX-index schrikt van de Fed. Hoe kunnen we de waarschuwing van deze week in ons voordeel gebruiken?

Technologie en crypto

De sector Technologie kreeg het zwaar te verduren. Dit laat ook de AEX-index niet ongemoeid. De Amsterdamse hoofdgraatmeter daalde deze week even met een punt of 25. En dat lag niet aan de Omikronvariant van Covid-19. Onderaan de index bungelden de technologie-aandelen zoals Adyen, ASM International, ASML en BE Semiconductor Industries. Ook de crypto markt ligt er inmiddels als een natte krant bij. Niet alles presteerde even slecht. Opvallend was dat juist bankaandelen en aandelen van verzekeraars en Energiebedrijven het in de AEX-index juist goed deden.

Toekomstige winst

Hoe verklaren we dit? Is het de sterk gestegen waardering van aandelen? Dat speelt zeker een rol. Maar het meest belangrijke is volgens mij de invloed van rente. Rente wordt gezien als het meest belangrijke speelgoed van de financiële markten. Veel groeibedrijven zijn gevoelig voor de rentestijging omdat beleggers de waarde van dergelijke groeiaandelen bepalen aan de hand van toekomstige winsten. Winsten die men verwacht, maar die nog niet zijn gerealiseerd. ‘Groeibeleggingen’ hebben het extreem goed gedaan in de afgelopen jaren. De waardering van groeiaandelen is daarom opgerekt. De grafiek toont dit aan.

Profiteren van hoge rente

Bij een hogere rente past dus een lagere waardering. Geldt dat dan niet voor alle aandelen? Nee. De sector banken en verzekeraars profiteert juist van een stijgende rente. De marge in het rentebedrijf stijgt namelijk ook. Olie-, gas- en grondstofaandelen profiteren in de regel omdat de inflatie mede het gevolg is van prijsstijging. Dit vertaalt zich in hogere verdiensten.

De waarderingen van aandelen binnen deze sectoren zijn daarnaast relatief aantrekkelijk. We noemen dit ‘value’. Bijgevoegde grafiek van Yardeni (toegegeven: het is niet de mooiste) laat zien dat ‘groeiaandelen’ sinds 1995 nog niet zo duur zijn geweest als nu. Zelfs tijdens de dotcom-bubbel of TMT-bubbel was het verschil niet zo groot als nu. In de tekst staat ook ‘growth is outperforming value’.

Sectorrotatie gestart

Aan alles komt een eind. Wanneer is de vraag. We hebben inmiddels de eerste waarschuwingen gehad. Misschien schrikt de AEX-index nog een keer van de Fed? Sommige specialisten spreken van de grote rotatie onder sectorbeleggers. Ik kan daar best iets bij bedenken. Beleggen in ‘value’ zou zo maar eens de winnende strategie van 2022 kunnen worden. Je betaalt niet veel voor dergelijke aandelen. Het dividend is over het algemeen zeer gunstig. De grafiek spreekt boekdelen als je terugdenkt aan de internetzeepbel.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.