6 september 2022

AEX-index zoekt nieuwe bodem

Na de onverwachte campingrally is de AEX-index al ruim een week in een mineurstemming. Positief economisch nieuws is niet te vinden. 12% inflatie, een almaar stijgende gasprijs, stijgende rente en maatschappelijke onrust. Is het zandzakken voor de deur voor de belegger? De AEX-index zoekt een nieuwe bodem! Hebben we het ergste achter de rug?

Speech Powell

Jackson Hole is normaal gesproken een bijeenkomst van Centrale bankiers, top economen en bankdirecteuren waar aansluitend een toespraak van de topman van de Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, eventjes aandacht verdient van de media.

De toespraak die Powell dit jaar hield gaat de geschiedenis in als de meest kostbare voor aandelenbeleggers, want zijn toespraak heeft de stemming op de internationale aandelenmarkten in rap tempo veranderd in een bear market. Conclusie is dat de Fed de torenhoge inflatie gaat bestrijden met haar rentebeleid. Dat hadden beleggers, met de minder positieve economische signalen op het bord, niet verwacht.

Rente ECB ook omhoog

Daarnaast hielden diverse bankpresidenten van Europese landen, los van elkaar ook ieder een pleidooi voor een draai in het rentebeleid van de Europese Centrale Bank. De schrik zit er goed in. De AEX-index is vanaf 736 punten gezakt naar 664 punten, maar liefst 10% in nog geen 8 dagen. Dat schrikt beleggers af.

Hoogtevrees kapitaalmarktrente

Op dit moment lijkt de koersdaling net iets te hard te gaan. Binnen 7 handelsdagen daalde de AEX-index met bijna 10%! Veel marktkenners zijn dan ook van mening dat het slechte economische nieuws grotendeels in de markt is geprijsd. Natuurlijk is rente de meest belangrijke factor voor het sentiment op de aandelenmarkten. Na de toespraak van Powell is de kapitaalmarktrente snel gestegen. De verwachting is dat bij een verzwakking van het economisch sentiment deze rente toch niet niet verder zal stijgen. Dat zou wat lucht moeten geven aan de aandelenmarkten.

Langetermijn kansen

Het wachten is dus op een heropleving van aandelenkoersen. De markten kunnen voorlopig onrustig blijven. De tactiek lijkt dus te zijn om heel gedisciplineerd de goede bedrijven (bij te) kopen op lagere koersen, veel te spreiden en te zoeken naar bestendige dividendaandelen. Met tussentijdse inkomsten is een eventuele storm op de aandelenmarkten goed uit te houden. Wat ons betreft biedt dit soort markten ook weer langetermijnkansen om aandelen te kopen die vorig jaar veel te duur waren.

Update woensdag 14 september 2022

Een hoog inflatiecijfer in Amerika zorgde voor een terugkerende rentevrees op de financiële markten. In New York gingen beurzen dinsdag 13 september hard onderuit. De hoofdindices Dow Jones Index, de S&P 500-index en de technologiebeurs Nasdaq beleefden hun slechtste dag in twee jaar. Beleggers vrezen een snellere verhoging van de beleidsrente van de Federal Reserve (Fed) nu blijkt dat niet langer grondstofprijzen bijdragen aan een hoge inflatie, maar dat ook andere delen van de economie (uitgaven voor onder andere zorg) doorsijpelt in de cijfers. De Amerikaanse inflatie bedroeg in augustus 8,3%. Dit is iets hoger dan de verwachte 8,1%.

Update donderdag 8 september 2022

De ECB heeft haar beleidsrente met 75 basispunten (0,75%) opgehoogd. De depositorente zelfs met een kwartje erbij. Dit betekent dat we af zijn van een periode van negatieve en geen rente. De berichtgeving heeft geleid tot een opleving van aandelenbeurzen. Vooral de financiële waarden (banken en verzekeraars) profiteren van de herziening van rente.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in