Zijn banken de nieuwe parels van de beurs?

var

Zijn banken de nieuwe parels van de beurs?

Met het verdwijnen van de sluiers die over de financiële markten hangen, wordt een aantal goedkope sectoren ineens weer interessant. Naast de sector Grondstoffen en Energie heeft vooral de bankensector echte parels.

Europese bankaandelen hebben in de afgelopen jaren ronduit slecht gepresteerd. De index van 600 Europese Banken verloor in het afgelopen jaar ruim 10% van de waarde. De banken in Europa worden vooral gehinderd door de extreem lage rente en negatieve beleidsrente die de Europese Centrale Bank hanteert.
De dreiging dat miljarden aan spaargelden door banken extra kosten met zich mee brengen, heeft de koersprestatie van veel Europese spelers geen goed gedaan. Daarnaast lijken veel banken nog steeds niet volledig invulling te geven aan hun nieuwe maatschappelijke positie. Grote dossiers als gedwongen buffervorming, operationele bezuinigingen, digitalisering en strenge regelgeving zorgen ervoor dat banken worstelen met hun identiteit. De publieke opinie wordt er niet positiever op. Ook beleggers zijn niet positief. Niemand wil nog banken in de portefeuille hebben.

Hoog dividendrendement

Toch is, samen met de toegenomen veiligheid van veel banken, inmiddels een aantrekkelijk hoog dividendrendement ontstaan. Dividenden liggen al snel boven de 6 procent per jaar. Dat is voor veel inkomstenbeleggers met een lange horizon niet verkeerd. De combinatie van lage koersen en hoogrenderende eigenschappen zal naar verwachting veel beleggers in positieve zin gaan opvallen.

Mario Draghi schiet terug

Op dit moment is er veel te doen omtrent het rentebeleid binnen de Eurozone. De kritiek die vertrekkend president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank krijgt, heeft hij vrijdag 11 oktober gepareerd met de mededeling dat hij best een einde wil maken aan de huidige verruimingspolitiek en de negatieve rente. In ruil daarvoor roept hij wel de overheden op om te investeren in de economie. Verlaging van belastingen, investeringen in werkgelegenheid, koopkracht, infrastructuur en verduurzaming zijn volgens Draghi het antwoord op de lage economische groei en de zwakke inflatie.

Vliegwiel gaat aan

Dit bericht is van groot belang voor het bankwezen. Een rem op verdere verlaging van rente kan de marge die banken hanteren sterk verbeteren. In combinatie met andere maatregelen zoals ruimte om de non-performing loans (slechte leningen) van de hand te doen en daarmee ruimte voor een verhoging van de kredietverlening te maken, kan wel eens het langverwachte en gewenste vliegwiel zijn voor bankaandelen.

Geen tracker, maar aandelen

Is een tracker voor de geïnteresseerde belegger dan een oplossing om hiervan te profiteren? Wij denken helaas van niet. Daarvoor verschillen de banken onderling te veel. Per land en per bank zijn er specifieke voor- en nadelen. Goed doordachte ‘stock picking’ is daarom gewenst. In Europa hebben wij een voorkeur voor Banco Santander, HSBC, ING Bank. En ondanks de dreiging van een boete behoort ABN Amro ook tot de Europese voorkeursbanken.