25 maart 2022

Beleggen in ESG terug bij af?

In 2021 was ESG één van de meest populaire beleggingsthema’s. De oorlog in Oekraïne maakt ons duidelijk dat verduurzaming noodzakelijk is, maar dat onderwerpen die voor ESG-beleggers gevoelig liggen, misschien opnieuw dienen te worden besproken. Is beleggen in ESG terug bij af?

De beslissing van een van ’s wereld grootste pensioenbeleggers ABP (wereldtop 5) in oktober vorig sloeg binnen als een bom. Het fonds gaf aan om zo’n kleine 15 miljard euro aan beleggingen in fossiele energie af te gaan bouwen. Dat gaf de belegger te denken. Het ABP was de grootste, maar niet de eerste. Eerder hadden het Pensioenfonds voor Metaal en Technologische industrie en het Pensioenfonds voor Horeca en Catering deze stap al aangekondigd. Ook meerdere banken gaven vorig jaar aan te stoppen met nieuwe investeren in fossiele brandstof.

Beleggen in ESG lucratief

Ondanks dat deze grote beleggers zich terugtrekken is beleggen in aandelen op het gebied van grondstoffen, olie- en gas dit jaar een lucratieve aangelegenheid geworden. Afgezien van koersstijging en een rijk dividend zijn deze sectoren weer helemaal ‘hot’ bij beleggers. De koers van het verguisde aandeel Shell heeft al 30,3% rendement opgeleverd. Daarbij komt nog dividend. Dit geldt voor meer olie- en gas, maar ook grondstofaandelen. Dat heeft ook te maken met het gegeven dat deze sectoren goed antwoord geven op de prijsstijgingen en inflatie.

Extreme prijsstijgingen

Het mijnen van grondstoffen en de winning van olie en gas vergen grote investeringen en veel tijd. Het dichtdraaien van de geldkraan heeft schaarste in de hand gewerkt. De oorlog in Oekraïne heeft dit alleen maar versneld. En we kunnen nog echt niet zonder. Dat is duidelijk. De combinatie van deze factoren werkt de extreme prijsstijgingen in de hand. Binnen een jaartijd is de Brent (Europese olie) verdubbeld in prijs. De prijs van aardgas is zelfs verdrievoudigd.

ESG belangrijker dan ooit

De vraag is nu of grote beleggers gaan schuiven. Het wrange is dat ESG en duurzaamheid nu juist belangrijker zijn dan ooit, maar dat iedereen tegelijkertijd weet dat we dit juist grondstoffen, olie en gas nodig hebben. Dit geldt in zekere mate ook over de oorlogsindustrie. De schaarse hoeveelheid ondernemingen die wapens en/of munitie produceren staan opnieuw in de belangstelling. De noodzaak van een forse verhoging van de defensiebudgetten van NAVO-landen zorgt voor interesse onder beleggers.

Hoe doen wij dat bij Bustelberg?

Bij Bustelberg streven we naar duurzaamheid. Een duurzaamheidsmeter gaat helpen inzicht te geven in de score van bedrijven (en andere beleggingen). Bij een gelijke score geeft duurzaamheid de doorslag en in sommige beleggingscategorieën zoeken we bewust naar duurzaam. Een voorbeeld daarvan is onze keuze voor het Noorse Equinor. Dit bedrijf loopt bewust voorop loopt met haar CO2-doelstelling. Ook bestaan de inkomsten van deze onderneming meer uit het winnen van gas dan uit het boren naar olie.

Follow the money

Duurzaam en rendement gaan ook heel goed samen. Door prijsstijgingen van energie worden duurzame wind- en zonneprojecten steeds sneller rendabel. Ook de investeringen vanuit bedrijven, huishoudens en overheid zullen dit proces van vergroening versnellen. Een kwestie van ‘Follow the money’. Zo zit er achter iedere keuze een motivatie. Wij kunnen ons voorstellen dat u zelf ook vragen of ideeën heeft. Wij gaan graag met u het gesprek aan. Waarom? Omdat duurzaamheid, maar ook energie ons allen aangaat.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.