7 maart 2023

Beleggen in value aandelen met een groen etiket

Beleggen in value aandelen met een groen etiket

De gestegen rente zorgt ervoor dat beleggers aandelen steeds kritischer op hun waarde gaan beoordelen. Er zijn nu meer aandelen te koop tegen een aantrekkelijke prijs. Dit biedt perspectief voor valuebeleggers. Zeker nu je ook kunt beleggen in value aandelen met een groen etiket.

Valuebeleggen is een stijl

Beleggen in value aandelen (waarde aandelen) is een strategie waarbij de belegger op zoek gaat naar ondergewaardeerde bedrijven en deze koopt met het oog op het behalen van hogere rendementen op lange termijn. Dit is een beleggingsstijl waarbij de belegger onder andere uitgaat van het idee dat de markt soms irrationeel reageert op bepaalde ontwikkelingen. Hierdoor zijn sommige aandelen op bepaalde momenten ondergewaardeerd. De meest favoriete value aandelen zijn doorgaans goedkoper op de beurs dan de intrinsieke of boekwaarde.

Is valuebeleggen succesvol?

Valuebeleggen kan succesvol zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat geen enkele beleggingsstrategie een garantie biedt op succes. Valuebeleggen kan zeker goed werken voor beleggers die de tijd en de middelen hebben om grondig onderzoek te doen naar individuele bedrijven en hun fundamentele waarderingen. Het is echter belangrijk om te onthouden dat er altijd risico’s zijn verbonden aan beleggen.  Bij Bustelberg Vermogensbeheer hanteren wij in voor de selectie van aandelen steeds vaker value kenmerken. Omdat de prijs en de waarde van belang zijn in het beleggingsproces beperk je met valuebeleggen uiteindelijk ook een belangrijk deel van het risico op koersverlies.

Bekende valuebeleggers

De bekendste beleggers zijn niet geheel toevallig ook valuebeleggers. De eerste en meest bekende is Warren Buffett of het orakel uit Omaha. Men ziet Buffet ook wel als de meest succesvolste belegger aller tijden. Hij is vooral beroemd om zijn langetermijnbenadering van beleggen en zijn vermogen om ondergewaardeerde bedrijven te identificeren en te profiteren van hun groeipotentieel.
Een tweede beroemde valuebelegger is Benjamin Graham. Als derde en vierde kennen we Seth Klarman en Joel Greenblatt. Menig valuebelegger heeft boeken waarin de beleggingsstrategieën zijn geopenbaard thuis in de boekenkast staan.

Belangrijkste kenmerken van valuebeleggen

Zoals eerder geschreven is Valuebeleggen een strategie waarbij de belegger zich richt op bedrijven die ondergewaardeerd zijn door de markt. Deze bedrijven kenmerken zich door een lage koers-winstverhouding, een lage prijs-boekwaarde-verhouding en/of een hoog dividendrendement. Valuebeleggers richten zich ook op bedrijven die in een tijdelijke dip zitten, maar waarvan de fundamentele waarderingen sterk genoeg zijn om op lange termijn rendement te bieden.

Indicatoren van belang

Bij het selecteren van value aandelen zijn er verschillende indicatoren waarop beleggers zich kunnen richten. De koers-winstverhouding is een belangrijke indicator, omdat deze aangeeft hoeveel een belegger betaalt voor elke euro winst die het bedrijf genereert. Daarnaast is de prijs-boekwaarde-verhouding belangrijk omdat deze aangeeft hoeveel een belegger betaalt voor elke euro aan activa die het bedrijf bezit. Andere belangrijke indicatoren zijn het dividendrendement, de schuldgraad, de winstgroei en de marktpositie van het bedrijf.

Groene variant mogelijk

Deze beleggingsstrategie kan leiden tot hogere rendementen op lange termijn. Dat is mooi, maar de moderne belegger wil ook vergroening aanbrengen in de portefeuille. En dat gaat niet altijd samen. Duurzaamheid is tegenwoordig zelfs een belangrijk criterium dat ook de valuebelegger dient mee te nemen in de beleggingsoverweging. Een handige graadmeter daarvoor is de ESG-beoordeling die ondernemingen krijgen. Hiermee wordt een bedrijf beoordeeld op de belangrijke Environmental Social en Governmental-elementen. En uiteindelijk beïnvloedt deze score ook de brand value van een onderneming.

ETF-belegging met groene allure

Beleggers die een value benadering interessant vinden én die veel waarde hechten aan het belang van duurzaamheid, kunnen voor iedere belegging een afzonderlijke ESG-score vinden. Bij Bustelberg effectenkantoor en bij de WereldTopSelecties besteden wij veel tijd aan het verrichten van huiswerk voordat keuzes worden gemaakt. Wie de keuze voor individuele aandelen zelf lastig vindt, de kennis ontbeert, geen tijd heeft of met relatief kleine bedragen belegt, kan kiezen voor gemak een ETF-belegging waarbij value en duurzaamheid samen gaan. De ETF heeft een groen etiket.

Passief beleggen in duurzame aandelen

Een aardig voorbeeld van duurzaam beleggen is de iShares MSCI World Value Factor ESG UCITS ETF. Dit jaar heeft de tracker al zo’n 4,7% heeft gerealiseerd. De tracker bestaat uit 224 aandelen met een gemiddelde koerswinstverhouding van 10,28 en een price-to-book van 1,41. De ESG-score bedraagt maar liefst 92,88. Naast het doel om rendement te bieden via een combinatie van vermogensgroei en inkomsten die daarnaast voldoen aan bepaalde criteria op het gebied van milieu, samenleving en goed bestuur (ESG). Daarnaast zijn bedrijven uitgesloten die betrokken zijn bij de volgende bedrijfsactiviteiten/sectoren (of daaraan gerelateerde activiteiten): controversiële wapens, kernwapens, civiele vuurwapens tabak, teerzanden en thermische steenkool.  De ETF biedt de belegger het gemak van passief beleggen in duurzame aandelen aan de ene kant en value aan de andere kant. Wellicht is dit een mooie combinatie.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer artikelen

 • Vergroent Shell voldoende?
  Door Peter Cordes / 21-03-2023

  Vergroent Shell wel voldoende?

  Momenteel is het allesbehalve rustig bij Shell. Sinds kort is de onderneming verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk en is [...]

  LEES
 • Beschermd beleggen met aandelen Shell
  Door Peter Cordes / 14-03-2023

  Beschermd beleggen met aandelen Shell

  Beschermd beleggen met aandelen Shell Het gaat aandeelhouders Shell financieel gezien voor de wind. De onderneming rapporteerde namelijk prima [...]

  LEES
 • De grote terugkeer naar de obligatiemarkten
  Door Peter Cordes / 27-02-2023

  De grote terugkeer naar de obligatiemarkten

  De huizenmarkt schudt eind 2022 even op haar grondvesten. De rente stijgt. En snel! Een portefeuille met veel obligaties [...]

  LEES
Naar overzicht