4 november 2022

Beursdaling biedt aantrekkelijke fiscale voordelen 2  

Het huidige marktsentiment is slecht voor de beleggingsportefeuille. Een beursdaling biedt echter ook aantrekkelijk fiscale voordelen. Specialist Erwin Bouwmeester noemt vier mogelijke stappen die een belegger kan overwegen. Deze tweede keer gaan wij kort met hem in op het onderwerp “Overhevelen van een effectenportefeuille om fiscaal voordeel te behalen”.

Geen ontkomen aan

Er is geen beleggingscategorie die veilig lijkt voor het negatieve marktsentiment. De obligatiemarkten staan onder druk van stijgende rentes. Aandelenmarkten zuchten onder druk van meerdere factoren. Er lijkt geen ontkomen aan. Niet in paniek raken is het devies. Een jaar waarin het vermogen daalt, biedt zelfs enkele interessante kansen op fiscaal gebied. Specialist Erwin Bouwmeester heeft een aantal praktische oplossingen die een belegger zou kunnen overwegen.

Fiscale voordelen

Richting het einde van dit jaar gaat iedere belegger zijn of haar knopen tellen. Een negatief rendement betekent dat er ook voordelen zijn te behalen voor de belegger die geld heeft in zijn of haar BV. Je kunt overwegen om aandelen waar een verlies op zit over te hevelen van de BV naar een privéportefeuille. Daarmee creëer je zakelijk een fiscaal voordeel. “Ik kan mij zo voorstellen dat daar ook aandelen tussen zitten die door de huidige crisis extra hard zijn geraakt”, zegt Erwin Bouwmeester. “Dat kan betekenen dat deze aandelen een enorm koerspotentieel hebben als de rook eenmaal is opgetrokken.” En in box 3 betaal je geen vermogenswinst.

Andersom kan ook

Je kunt de aandelenposities ook overhevelen van privé naar BV. Hier zijn echter wel voorwaarden aan verbonden en regels voor. Groot voordeel is dat, wanneer je aan deze voorwaarden voldoet, je het in je BV ook als een aftrekbaar verlies kunt opvoeren. Dit verlies kun je zelf in de komende jaren verrekenen met de winsten die na verloop van tijd gaan ontstaan.

Niet zomaar

De overboeking kan niet zomaar plaatshebben. Het is belangrijk om dit via de officiële weg te doen. Zo zal er een schriftelijke opdracht moeten zijn. Het beste is om eerst contact op te nemen met een fiscalist, de accountant en de belastingadviseur. “Dat voorkomt een hoop problemen met de belasting”, stelt Bouwmeester.

Meer weten?

Wanneer je meer wilt weten over de mogelijkheden of beperkingen, dan kun je contact zoeken met Erwin Bouwmeester. Bij Bustelberg geven wij u ook graag een advies over de beleggingen die geschikt zijn voor overdracht.

Benieuwd naar het eerste artikel over fiscale voordelen bij een beursdaling? Klik dan hier!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in