7 juni 2024
De Belastingdienst gaat beleggers terugbetalen
Particuliere beleggers die vanaf 2021 een negatief rendement hebben behaald op hun beleggingen (box 3) krijgen een deel van hun betaalde belasting terug. De teruggave is ook van toepassing voor beleggers met een rendement lager dan het door de Belastingdienst vastgestelde fictieve rendement van 6,17%. Dat is goed nieuws! De Belastingdienst gaat beleggers terugbetalen.
Werkelijk behaalde resultaten
Volgens de Hoge Raad is deze wet in strijd is met het Europees discriminatieverbod en eigendomsrecht. Daarom keurde de raad donderdag 6 juni een deel van de Herstelwet af. Volgens de uitspraak hoeven particuliere beleggers in box 3 alleen belasting te betalen over werkelijk behaalde resultaten. Het werkelijke rendement bestaat uit directe opbrengsten, zoals dividend en rente, en indirecte opbrengsten, zoals waardestijging of -daling van aandelen en obligaties. Dit rendement wordt berekend op basis van het saldo van positieve en negatieve resultaten van verschillende vermogensbestanddelen in een bepaald jaar, zonder rekening te houden met inflatie. Kosten worden niet meegenomen bij het vaststellen van het werkelijke rendement, maar de rente op schulden wel. De overheid moet ook rechtsherstel plegen. Dit houdt in dat de belastingdienst zelf het initiatief dient te nemen om teveel betaalde belasting te compenseren. Zij krijgen een brief van de Belastingdienst.
Fictief rendement
Hoe zit dat met fictief rendement? Dit rendement (6,17%) is gebaseerd op een meerjarig gemiddelde aanname van de belastingdienst. Dit wordt in Box 3 standaard berekend over het vermogen dat belegd wordt in vastgoed, obligaties, aandelen en andere beleggingen. Na aftrek van schulden in Box 3 én heffingsvrij vermogen van € 57.000,- per fiscale partner maakt het de belastingdienst niet uit of je iets met dit vermogen hebt gedaan. Beleggers werden standaard aangeslagen voor 32% van 6,17%. Het effectieve belastingtarief bedraagt iets meer dan 1,97%. Wat betreft het fictieve rendement op spaargeld geldt een lager tarief. Dit werd hersteld door het winterarrest in 2021. Destijds was de Hoge Raad van mening dat de Nederlandse inkomstenheffing in box 3 het discriminatieverbod en het eigendomsgrondrecht schond. Het voordeel van deze systematiek is wel dat individuele beleggers die beter presteren in een bepaald jaar geen extra belasting hoeven te betalen. Dat is in andere landen wel anders geregeld.
In 2018 en 2022 kregen veel beleggers te maken met een negatief rendement. Obligatiemarkten presteerden historisch gezien slecht en veel beurzen doken in de min. Zo verloor de AEX-index ruim 13%. Wie in Box 3 vermogen had werd ondanks een negatief rendement belast voor gemaakte winsten. Dat was een van de redenen voor de Hoge Raad om deze beslissing te nemen.
Miljardenstrop nieuw kabinet
De uitspraak van de Hoge Raad kost de overheid naar schatting minimaal 8 miljard euro aan inkomsten. Deze miljardenstrop zal op een of andere manier moeten worden gecompenseerd. De begroting van het nieuwe kabinet komt daarmee voor een nieuwe en grote uitdaging te staan. Betrokken staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit & Belasting) oppert het idee om dit nieuwe probleem te verhelpen met het tijdelijk op laten lopen van de staatsschuld.
Hard gelag
Volgens Han van Rhee van Bustelberg Vermogensbeheer is dit goed nieuws. “Het is een hard gelag als je aan het einde van het jaar een negatief rendement hebt en toch een aanslag krijgt alsof je rendement hebt behaald.” Volgens zijn collega Jason Yang is dit voor spaarders een reden om te herbezinnen. “In de dagelijkse praktijk ervaar ik vaak dat beleggers denken dat zij 6,17% aan belasting moeten betalen. Daarom zijn zij niet of minder gaan beleggen. Met deze uitspraak is het niet langer voordelig om te sparen en zo minder belasting te betalen.”
Met vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de medewerkers van Bustelberg. 0765655262 of stuur een e-mail naar info@bustelberg.nl .