11 mei 2023

Sell in May voor AEX-index?

Na een roerig eerste kwartaal lijkt met de start van mei de rust op de beurzen terug te keren. Zelfs een dreigende bankencrisis lijkt beleggers niet te deren. Is dat inderdaad het geval? Heeft de AEX-index potentieel of is het kwestie van ‘Sell in May?’

Bedrijfsleven per saldo sterk

We kunnen concluderen dat het bedrijfsleven in het eerste kwartaal per saldo sterk presteerde. Van alle bedrijven in de S&P500 index wist een 79% beter dan verwachte winst te rapporteren. Dit is het gevolg van verschillende factoren. De eerste, en meest opvallende reden is dat de werkgelegenheid zeer sterk is. Er is voldoende werk.

Consument blijft geld uitgeven

De tweede reden is dat de consument echt behoorlijk wat geld blijft uitgeven. De inflatie lijkt hem niet te deren. Dit houdt de vraag naar goederen en diensten op peil. Bijkomstigheid is dat er in sommige sectoren nog steeds sprake is van inhaalvraag. Een voorbeeld hiervan is Volkswagen AG, dat haar cijfers recent rapporteerde. De automobielgigant gaf aan dat in West-Europa alleen al nog zo’n 1,8 miljoen auto’s afgeleverd moeten gaan worden. Deze auto’s zijn eerder besteld, maar konden door productieproblemen niet geleverd worden.

Prijzen grondstoffen zijn afgekomen

Een derde reden is dat de vorig jaar sterk gestegen prijzen voor olie, gas en andere grondstoffen behoorlijk zijn afgekomen. Dit resulteert bij veel bedrijven in een hogere winst ten opzichte van de eerdere verwachting van analisten. En u weet het: beter dan verwachte cijfers zijn altijd goed voor het sentiment.

Consument raakt gewend aan de oorlog

Als vierde reden geven beleggers aan dat de impact van de oorlog in Oekraïne voor een groot gedeelte van de wereld minder belangrijk aan het worden is. Dat klinkt hard, maar de consument raakt simpelweg gewend aan het gegeven dat er een in Oekraïne wordt gevochten.

De laatste reden voor een beter sentiment is het dalen van de grondstofprijzen én de kapitaalmarktrente (10-jaarsrente) genoeg reden voor optimisme onder beleggers in bijvoorbeeld de sector Informatietechnologie en Communicatie Diensten.

Toch minder positief

Wie echter kritisch naar de ontwikkelingen kijkt, is misschien minder positief gestemd. Allereerst behoort de mogelijkheid waarbij de economie in een lichte recessie terecht komt, nog altijd tot een realistisch scenario. Verwacht wordt alleen nu dat de recessie later plaats heeft.
Ten tweede zien we naar aanleiding van de recente kwartaalcijfers ook dat in een aantal sectoren de omzetstijging afneemt. Een voorbeeld hiervan is technologiereus Apple die tijdens de presentatie van de eerste kwartaalcijfers haar beleggers wederom een omzetdaling van ongeveer 3% moest voorschotelen. De cijfers waren weliswaar beter dan verwacht, maar minder omzet moet ergens leiden tot een lagere waardering. Ter illustratie: de koers van het aandeel Apple steeg dit jaar al met ruim 39% in Amerikaanse dollars! Dat is wel iets om over na te denken.

De tiende keer op rij

Ten derde is het volgens critici belangrijk het effect van de gestegen beleidsrente van de Centrale Banken in de gaten te houden. De Federal Reserve (Fed), verhoogde begin mei haar basisrente (Federal Funds Rate) voor de tiende keer op rij. Dat is van een niet te onderschatten invloed op de financiële markten. Dit keer steeg deze rente met 25 basispunten naar 5,25%. De beleidsrente bedraagt inmiddels 4,75%. In de eurozone is ook de Europese Centrale Bank (ECB) haastig met verhogingen van de beleidsrente. Het rentepercentage bevindt zich nu op een niveau van 3,25%. Volgens de ECB zijn verdere verhogingen noodzakelijk.

Federal Funds Rate bron: tradingeconomics.com

De laatste keer dat de beleidsrente in een dergelijk tempo steeg, leidde dit tot de kredietcrisis. We verwachten geen herhaling van deze crisis maar ondertussen hebben regionale banken in de Verenigde Staten het wel moeilijk om te overleven. Inmiddels is een tweede ronde van hulp nodig om een aantal banken van de ondergang te redden. Het is ook naïef om te denken dat een rentestijging van dit formaat niet gaat leiden tot een afkoeling van de economische activiteit.

Sombere stemming

Tot slot kan volgens sceptici het schuldenplafond (debt ceiling) in de Verenigde Staten wel eens tijdelijk gaan bijdragen aan een sombere stemming op de financiële markten. Minister van Financiën Janet Jellen heeft aangegeven dat het plafond op 1 juni bereikt kan worden. We hebben al vaker met dit probleem te maken gehad. De afgelopen keren heeft het geleid tot een politiek gevecht tot het bittere eind. Ook nu lijkt het een politiek probleem dat niet zo maar is opgelost. De laatste keer, in december 2021, werd het plafond werd verhoogd naar 31,4 biljoen dollar. Wetende dat hogere rentes de economie kunnen helpen afkoelen, kan dit politieke circus wel eens op een ongewenst moment meehelpen aan een mindere zomer voor aandelen.

Sell in May

Voorlopig hebben beleggers er weinig last van. De bankencrisis in de VS lijkt een geïsoleerd probleem tot van de regionale banken in de VS en Credit Suisse in Zwitserland. De werkgelegenheid en het uitgavenpatroon van de consument wegen voorlopig op tegen de stijging van inflatie en rente. Er lijkt dus geen vuiltje aan de lucht.

Toch is een scenario waarbij beleggers in mei hun aandelen van de hand doen denkbaar. Veel beleggers spreken van het gezegde: ‘Sell in May, but remember to come back in September’.  Wat we er ook van vinden. Dit is nu eenmaal een gegeven waar de particuliere belegger rekening mee houdt. Misschien is een scenario waarbij de AEX-index kortstondig een pauze gaat nemen, een realistisch scenario. Veel beleggers zijn behoudend in hun keuze en doen het nog steeds voorzichtig aan. De obligatiebelegger heeft momenteel betere kaarten. De aandelenbelegger zal moeten wachten op kansen en vooral streng te zijn met de selectie van de juiste markten, regio’s en sectoren. Misschien wel tot september.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in