20 september 2019

Nazomeren met de AEX-index

Nazomeren met de AEX-index

De zomer is definitief voorbij. Toch is het nog genieten met wat nazomerse dagen. Op de financiële markten lijkt het weer in Nederland zijn reflectie te krijgen. Het is opvallend mild. Dat is ook te merken aan de opmars van de beurzen. Wat kunnen we verwachten voor de rest van dit jaar?

Marktbepalende dossiers

De dossiers die de markt bepalen liggen gedeeltelijk open. Toch deert het de markt niet. Ik stel voor dat we er in vogelvlucht overheen scheren. Ten eerste is de parlementaire crisis in Italië wonderlijk bezworen. Dit geeft de Europese obligatiemarkten rust. In het Verenigd Koninkrijk hebben de politici nog een extra vakantie. Wat voert Boris Johnson nog in zijn schild? De premier van het Verenigd Koninkrijk heeft in het parlement én in Europa geen voet aan de grond gekregen voor zijn dreigende taal. Hij lijkt uitgespeeld. Het is opvallend rustig in het Verenigd Koninkrijk en het Britse Pond stijgt ook voorzichtig.

Stijging olieprijs

Vorig weekend maakte een drone aanval op de olie-installaties in Saudi-Arabië de kans op aanvallen op Iran even levensgroot. De olieprijs steeg. Daalde weer. Trump had het over vergelding, maar lijkt niet te bewegen. De Iraniërs worden openlijk beschuldigd van de aanval. Zij ontkennen. Hoe dan ook, de rust lijkt ook daar weergekeerd. De Saudiërs zeggen het probleem voor het einde van de maand te hebben opgelost. Dit lijkt mij iets te hoopvol. Daarom schat ik in dat de olieprijzen toch nog kunnen stijgen. Dit is goed voor olieproducerende bedrijven.

Handelsoorlog

De geschillen tussen de Chinezen en Trump bepaalden de afgelopen maanden het humeur op de financiële markten. Op dit moment is een Chinese delegatie in de Verenigde Staten. We weten inmiddels dat dit alle kanten op kan gaan. Toch lijkt er iets veranderd in de toon waarop beide landen dit gevecht voeren. Zou Trump in de gaten krijgen dat hij dit niet uit de hand moet laten lopen? Er is even een rust ontstaan.

Rentepolitiek

De meest belangrijke Centrale Banken hebben weer een ronde gedaan. In de Verenigde Staten is de Fed weer aan het verruimen. Toch heeft het de markten gerust weten te stellen. Opvallender is de laatste bazooka die vertrekkend president (ECB) Mario Draghi toonde. Hij verlaagde de beleidsrente wederom. Hij verlengt het opkoopprogramma, maar gaf de Europese banken wel de nodige ademruimte om de last van de negatieve rente niet alleen te dragen en te moeten doorberekenen aan de spaarders van dit continent. Dit is goed nieuws voor veel Europese banken met spaargeld. Vanaf nu is Christine Lagarde bankpresident. Zij zal naar verwachting inzetten op een ander beleid met minder verrassingen. Aandelen van banken die het voor elkaar hebben lijken de weg naar boven weer eens te hebben gevonden. Ook hier is rust ontstaan.

Overheden aan de beurt

Overheden hebben de boodschap goed begrepen. Om een dreiging van een recessie het hoofd te bieden zullen vooral de noordelijke landen van Europa de portemonnee moeten trekken. Frau Merkel was altijd van de stevige hand op de knip. Zij verlaat echter het toneel. De Duitsers zullen moeten gaan investeren in vernieuwing van hun zo belangrijke industrie. Ik verwacht dat de Duitsers groot zullen gaan investeren in duurzaam. Deze vergroeningsgolf zal waarschijnlijk worden vergezeld van investeringen in infrastructuur én verlaging van belastingen voor de Duitse middenklasse.

Ook ons kabinet heeft door dat het nu zelf gas moet geven. Het wegstrepen van belasting voor kleine spaarders verschenen uit de hoge hoed van het Ruttekabinet. Daarnaast toonde Prinsjesdag diverse maatregelen die ervoor zorgen dat de koopkracht toeneemt en zullen maatregelen volgen die investeringen moeten stimuleren. Het lijkt alsof de rust in het Nederlandse parlement terugkeert.

AEX-index door de 600 punten

In dit gesternte kan het wel eens zo zijn dat aandelenmarkten de meest interessante plaats zijn voor beleggers. De AEX-index zou wel eens de 600 punten kunnen doorbreken. De rente is en blijft lange tijd laag. Dividend is rijkelijk vertegenwoordigd als interessant alternatief voor inkomstenbeleggers en veel sectoren zijn, ondanks de sterke stijging van de afgelopen weken, nog altijd spotgoedkoop. Wie de juiste oliebedrijven, banken en industriële ondernemingen kan selecteren, kan wel eens een extra rendement richting kerst realiseren. Het blijft spannen, maar er is wat mij betreft enige ruimte voor optimisme. Veel succes!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.