4 maart 2022

Paniek slaat toe op AEX-index

Momenteel weet de belegger niet waar hij het moet zoeken. Koersen dalen in rap tempo. Bijna alles wordt goedkoper. Is de AEX-index koopwaardig? Dit is paniek! Mijn vermoeden is dat beleggers vóór het weekend (een deel van het) vermogen veilig willen stellen.

De ervaring leert ons dat de verkoopgolven niet altijd rationeel te verklaren zijn en meestal het einde van een correctie aangeven. Zijn aandelen koopwaardig? Er ontstaan zeker kansen. Vandaag gaat het echter om iets anders.

Kernreactor beschoten

In Europa zit de schrik er flink in. De nachtelijke beschietingen bij Europa’s grootste kernreactor toont aan hoe ver Vladimir Poetin bereid is te gaan. Iedereen gaat ervan uit dat Poetin en Rusland doorzetten om hun doel te bereiken. Misschien dit weekend wel. Desnoods met alle middelen die zij denken nodig te hebben. Graag benadruk ik dat mijn gedachten bij de slachtoffers zijn. Verschrikkelijk!

Maatschappelijke opstand

Het is bijzonder om te zien dat het grootste deel van de wereld een standpunt inneemt tegen dit nutteloze en wrede geweld. ‘Jeugd’ stuurt Vladimir Poetin via Instagram berichten met filmpjes waarin zij vertellen dat hij vooral moet stoppen. Hackers zijn wereldwijd verenigd en vormen een digitaal leger om het echte verhaal bij de Russische burger te krijgen. Ook pogen zij Russische propaganda te stoppen. Overheden staan op tegen Rusland en steunen Oekraïne en haar volk met woorden, hulp, middelen én geld.

‘Nee!’ tegen Rusland

Bijzonder vind ik ook dat het wereldwijde bedrijfsleven zonder omhaal laat weten tegen de inval in Oekraïne te zijn. En dat is wel eens anders geweest. Zij protesteren met een duidelijk signaal. Geen diensten, producten en belangen meer in Rusland zolang dit geweld voortduurt. Zij gaan hiermee verder dan de sancties hen verplichten. Het lijkt hetzelfde, maar er is een groot verschil tussen een opgelegde sanctie naleven en de beslissing om uit de markt te stappen. Microsoft is de zoveelste die laat weten Rusland de rug toe te keren. We gaan meemaken hoe belangrijk Office producten in Rusland daadwerkelijk zijn.

Menselijk gezicht bedrijven

Ook Apple, Shell, BP, Disney, McDonalds, ExxonMobil, Ikea en nog vele andere ondernemingen stonden al eerder op tegen Poetin. Dit zijn beslissingen met kleine en grote gevolgen. Voor de korte én zeker ook voor de lange termijn. De impact van sancties, maar zeker het afsnijden van een groot deel van de markt kan enorme gevolgen hebben. Wat mij betreft is dit daarom zeer moedig en geeft dit veel ondernemingen een menselijk gezicht.

Rekenwerk voor morgen

Het is aan de markt om nu te bezien welke effecten dit heeft op productie, logistiek, omzetten en winsten van ondernemingen. Dit heeft namelijk gevolgen op de beurskoersen. Voor nu lijkt dit bijzaak. Dit is rekenwerk voor morgen. Bij Bustelberg gaan wij daar zeker mee aan de slag. Op dit moment is het van groter belang dat levens gespaard blijven en dat de rest van de wereld nog duidelijker maakt dat dit niet meer op onze wereld kan én mag gebeuren.

Peter Cordes

www.bustelberg.nl

www.wereldtopselectie.nl 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer artikelen

 • Onderwaardering Prosus biedt kansen
  Door Lars de Baat / 29-06-2023

  Onderwaardering Prosus biedt kansen

  Prosus ontkoppelt zich van het moederbedrijf Naspers. Dit maakte de onderneming bekend bij de presentatie van haar jaarcijfers. De [...]

  LEES
 • Adobe Systems
  Door Marijn Trousset / 23-05-2023

  Adobe creatieve marktleider

  Adobe Systems (ADBE) is een toonaangevend softwarebedrijf dat zich richt op de creatieve en digitale marketingindustrie. Het bedrijf biedt [...]

  LEES
 • sell in may
  Door Peter Cordes / 12-05-2023

  Sell in May voor AEX-index?

  Na een roerig eerste kwartaal lijkt met de start van mei de rust op de beurzen terug te keren. [...]

  LEES
Naar overzicht