17 mei 2022

Podcast: Gezondheidszorg als veilige haven

Bustelberg Podcasts

Gezondheidszorg als veilige haven

In de huidige marktomstandigheden is het prettig om beleggingen te hebben met een stabiel karakter. Is de sector Gezondheidszorg een veilige haven? Wat is een handig beleggingsadvies? We bespreken defensieve beleggingen. 

Een korte Podcast

De 21 minuten durende StockPod ‘Over beleggen gesproken’ gaat over de defensieve eigenschappen van de sector Gezondheidszorg. Die zijn er zeker. De zoektocht naar ‘veilige havens’ leidt ons direct naar de grotere ondernemingen in de sector. De farmaciereuzen. Deze hebben behoorlijk wat defensieve kenmerken.

Sector boeiend voor belegger

Wat zijn de voor- en nadelen van beleggen in deze sector? We worden langzaam ouder. Ondanks dat willen we jong en gezond blijven. Volgens Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer is ‘Farma’ of ‘Healthcare’ een boeiende sector. De belegger kan namelijk meerdere kanten op. Van kunstheupen, de rollator, tot aan technisch hoogwaardige diagnostische apparatuur. Daarnaast kun je zelfs kiezen voor dure behandelingen of innovatieve medicatie. Dus deze sector heeft het allemaal.

Rustig koersverloop wenselijk

Momenteel wil de belegger vooral stabiliteit aanbrengen in de portefeuille. Een rustig koersverloop is wenselijk. In dat kader zijn de grote farmacie ondernemingen zeker een interessante optie. Vooral als de belegger voorkeur heeft voor een aandelenbelegging. Waarom dan? Allereerst is er een groeiende vraag naar kwaliteit van leven en gezondheid. We worden immers steeds ouder. Het zijn geen cyclische aandelen. Ten tweede schrikken beleggers niet direct als er slecht nieuws is over één specifiek medicijn. Waarom? Omdat dit slechts een beperkte invloed heeft op de totale omzet en winst. Ten derde kennen farma-aandelen een lage bèta. Een score lager dan ‘1’ toont aan dat de koers van een aandeel minder hard beweegt dan de index. Dit is een belangrijke indicator voor rust in de portefeuille. Zeker als de rente op obligaties (10 jaar) verder stijgt.

Zoeken naar aantrekkelijk dividend

Verder genereren deze ondernemingen een rijke en duurzame kasstroom. Volgens Jack Alders van Bustelberg is dat belangrijk voor de cliënt. De zoektocht naar een stevig dividend vaak een reden om in de sector te beleggen. De aandeelhouder krijgt een aantrekkelijk én stabiel dividend.
Er zijn nog meer redenen. Aan de ene kant kunnen we niet zomaar stoppen met het gebruik van medicijnen als het even wat minder gaat. Het maakt niet uit of het economisch minder gaat. Aan de andere kant is een fabrikant zelfs in staat om prijsverhogingen door te voeren. Als laatste vinden we het natuurlijk wel belangrijk om kritisch te zijn op de ESG-eigenschappen van farmaciebedrijven. ESG komt als onderwerp nogal eens boven drijven als we het hebben over medicijnen en vaccins. Gelukkig scoren de meeste farmaceuten redelijk hoog.

Meerdere interessante kandidaten

Tot slot geeft Van Deijck aan dat hij naast AstraZeneca koers het Zwitserse Novartis koers een interessante kandidaat vindt. Naast deze giganten zijn er ook aantrekkelijke kleinere en innovatieve spelers. Als voorbeelden noemt hij het Belgische ArgenX of het Deense Genmab. Welke keuze je ook maakt, beleggen in deze sector vergt veel tijd, aandacht en een behoorlijke kennis van medicijnen en behandelmethoden. Medicijnen zijn wat waard. De vraag is: wat zijn ze ons waard? Ga naar de StockPod of stocktube als je meer wilt weten over de eigenschappen van de sector Gezondheidszorg.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer Podcasts

 • Podcast Bustelberg
  26-03-2023 / 16 MIN 47 SEC

  Podcast: obligatiebeleggers ruiken hun kans

  De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering: In deze stockpod ‘Over beleggen gesproken’ beantwoorden we veel vragen over inflatie, [...]

  AFSPELENLEES
 • Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?
  24-11-2022 / 26 MIN 05 SEC

  Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?

  De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering: Dit keer behandelen we een steeds terugkerende vraag van een kijker. “De [...]

  AFSPELENLEES
 • Vuistregels voor dividendbeleggers
  24-11-2022 / 26 MIN 05 SEC

  Podcast: Vuistregels voor dividendbeleggers

  De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering: Laat je niet misleiden door te hoge percentages Let op trackrecord Pay [...]

  AFSPELENLEES
Naar overzicht