24 februari 2022

Oekraïne onder vuur

Rusland is met veel militair machtsvertoon Oekraïne binnengevallen. Dit hadden slechts weinigen verwacht. Allereerst staan wij stil bij het menselijk leed dat deze daad van agressie veroorzaakt. Wat doen beleggers nu Oekraïne onder vuur staat?

De onverwachte oorlogshandelingen zorgen voor een scherpe reactie op de financiële markten. Op dit moment beraadt een groot deel van de westerse wereld zich op tegenmaatregelen. Er zijn geen signalen dat de actie van Rusland leidt tot een militaire tegenreactie van de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten of de NAVO als geheel.  China blijft de opvallende passieve buitenstaander.

Aandelen vanaf januari in mineur

De aandelenmarkten staan onder druk vanwege stijgende inflatie en rente. Zo is op het moment van schrijven de AEX-index vanaf het begin van dit jaar met 11,72% gedaald. Bustelberg had in een eerder stadium ingezet op waarde-aandelen in plaats van groeiaandelen. Ook is recent ingezet op een tijdelijke daling van de aandelenmarkten. Deze maatregelen hebben positief bijgedragen. Daarnaast is een sterke positie op grondstoffen- en energiegerelateerde beleggingen comfortabel. Hierdoor is, tot op heden, de negatieve impact voor Bustelberg sinds het begin van dit jaar beperkt gebleven. Op de mooie olie- en gasaandelen na, lijkt echter niks veilig voor de paniek op de beurzen.

Wat verwachten wij op de korte termijn?

Hoge volatiliteit. Niet iedereen kan immers rustig blijven zitten terwijl hij of zij geschoren wordt. Daarnaast hebben de ontwikkelingen groot effect op olie-, gas- en grondstofprijzen. Dit betekent een aanhoudend hoge inflatie. Als gevolg van sancties ontstaan alleen ook maar meer leveringsproblemen. Wij voorzien op dit moment vooral een tijdelijke vlucht naar ‘veilige havens’ zoals goud, de Amerikaanse dollar en de Zwitserse frank. Dat doen beleggers altijd in onzekere tijden.

Wat verwachten wij op de lange termijn?

De economische impact op middellange termijn is volgens ons beperkt. Zowel Rusland als de Oekraïne zijn in het geheel van de wereldeconomie twee relatief kleine spelers. Op een tijdelijk tekort aan gas (Europa) na, zal deze ontwikkeling de reeds ingezette verduurzaming van onze ‘maatschappij’ alleen maar in een grotere versnelling brengen. Dit moet leiden tot minder afhankelijkheid van Rusland als leverancier van gas. Dan moet er natuurlijk geen wereldoorlog ontstaan.

Helaas zijn deze gebeurtenissen niet uniek. Het klinkt misschien vreemd, maar de geschiedenis toont aan dat de economie in veel situaties haar trendmatige groeipad hervindt. In onderstaande afbeelding ziet u de reactie van oorlogen en economische schokken op de aandelenmarkten. Opvallend is het herstel van aandelenkoersen over een breed front.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.