16 december 2022

Staakt AEX-index de indrukwekkende opmars?

Vanaf het dieptepunt in oktober heeft de AEX-index een indrukwekkende opmars gemaakt. Is dit de opmaat voor een Kerstrally of het begin van een nieuwe correctie? Staakt de AEX-index de indrukwekkende opmars? 

Sterke stijging AEX-index 

De AEX-index is op het moment van schrijven bijna 19% gestegen ten opzichte van de 611 punten op 13 oktober van dit jaar. De redenen hiervoor zijn achteraf gemakkelijk te vinden. Allereerst vielen de bedrijfscijfers over het derde kwartaal helemaal niet tegen. Ondanks stijgingen van inkoopprijzen en het wegvallen van omzet als gevolg van productieproblemen viel de schade enorm mee.  

Ten tweede is er wat lucht gekomen in de sterk gestegen kapitaalmarktrente. De kapitaalmarktrente is een belangrijke parameter voor beleggers om aandelen te waarderen. Bij een hogere rente wordt de toekomstige kasstroom van een onderneming minder en dat verlaagt de prijs waarop we bereid zijn aandelen te kopen. Op 11 oktober van dit jaar bereikte de 10-jarige Duitse staatslening (kapitaalmarktrente) haar hoogtepunt van 2,53%. Schrik niet, deze was in de zomer van 2021 nog 0,76%. Dit heeft bij veel beleggers behoorlijke schrik aangejaagd. Nu deze rente weer onder de 2% (1,92%) is gedoken, kunnen beleggers in aandelen weer wat vrijer ademhalen. 

Paniek op de beurzen  

Als derde reden kunnen we aanvoeren dat de paniek op de beurzen ook voor te negatieve uitslagen heeft gezorgd. De reactie van beleggers op de gevolgen van de oorlog in Oekraïne leidde immers tot emoties onder beleggers. We noemen dit overdrijving. De terugkerende rust zorgt momenteel voor een logisch herstel op de financiële markten.  

Krijgen we een Kerstrally?  

De Centrale Banken hebben in december wederom renteverhogingen doorgevoerd. Zowel de Fed (Verenigde Staten) als de ECB (Europa) hebben hun beleidsrente met 50 basispunten naar boven bijgesteld. Dit was geen verrassing. Beide instellingen zijn hard bezig om de gierende inflatie een halt toe te brengen. Voorzichtig kunnen we constateren dat het effect van dit beleid vruchten afwerpt. De inflatie lijkt minder hard te stijgen. Volgens de bankiers zijn we er nog niet, maar beleggers krijgen wel meer duidelijkheid over het tijdpad van Centrale bankiers. Krijgen we toch nog een Kerstrally?  

Kansen zullen zeker komen 

Dat zou welkom zijn. Veel beleggers krijgen nieuw vertrouwen en her en der worden nieuwe posities ingenomen. Vooruitkijkend naar 2023, verwachten we kansen voor beleggers in aandelen. Het begin kan echter wel met veel volatiliteit (beweeglijkheid) gepaard gaan. De belegger doet er volgens ons goed aan om kritisch te blijven op de waardering van ondernemingen en de focus te houden op kasstroomrijke bedrijven die sterk dividend uitkeren. Als richting het einde van 2023 blijkt dat we vooruit kunnen kijken naar een daling van de beleidsrente, dan ontstaan er naar verwachting nieuwe kansen in ondernemingen met sterke groeivooruitzichten. Want zeker is dat kansen zullen komen. Tot die tijd blijft het riemen vast. Hoe noemen ze dat? Buy on dips?  

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer artikelen

 • Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?
  24-11-2022 / 26 MIN 05 SEC

  Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?

  De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering: Dit keer behandelen we een steeds terugkerende vraag van een kijker. “De [...]

  AFSPELENLEES
 • Nieuwe kans voor obligaties in 2023
  Door Peter Cordes / 15-12-2022

  Nieuwe kans voor obligaties in 2023

  Het was dit jaar geen feest op de aandelenmarkten. Beleggers in cryptovaluta, groeiaandelen en ook duurzame trackers en andere [...]

  LEES
 • Warren Buffet neemt miljardenbelang in TSMC
  Door Peter Cordes / 15-12-2022

  Warren Buffet neemt miljardenbelang in TSMC

  Superbelegger Warren Buffet heeft recent een belang genomen in ’s werelds grootste chipfabrikant Taiwan Semiconductor (TSMC). Via zijn bedrijf [...]

  LEES
Naar overzicht