9 november 2024
Topbelegger Warren Buffet heeft een recordbedrag aan cash
Topbelegger Warren Buffet heeft een recordbedrag van bijna 190 miljard Amerikaanse dollar aan kasgeld opgebouwd. Dat geeft te denken. Verwacht de grootste valuebelegger ter wereld een grote crash op de aandelenmarkten, of zijn er andere redenen voor het aanbrengen van cash? Wat kun je als belegger zelf doen als je winsten wilt verzilveren en toch geen geld op de bank wilt zetten?
Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett verkocht in het vorige kwartaal een groot deel van de positie in Apple. De verkopen hebben er in totaliteit voor gezorgd dat de kaspositie van Berkshire Hathaway verder is gestegen naar 18 procent. Aangezien hij gemiddeld 13 procent aanhoudt, lijkt dit een enorme hoeveelheid. Toch valt dit percentage eigenlijk best mee.
Verplichte reserve
Alles wat Buffet doet, wordt onder een vergrootglas van de media gelegd. In het nieuws wordt nu gespeculeerd dat hij een crash verwacht. We moeten echter niet vergeten dat Buffett door zijn verzekeringsactiviteiten verplicht is om cash aan te houden. Als we de verplichtingen en de noodzakelijke voorzieningen bij elkaar optellen, zien we dat al de helft van de liquiditeiten een ander doel dient dan wachten op een daling van de aandelenmarkten. Zie het als een verplichte reserve. De verkoop van belangen dienen niet het doel van een verwachting dat koersen gaan dalen.
Stevig gewaardeerd
Ook bij Bustelberg hebben we in de loop van dit jaar het beleggingsbeleid het aandelenbelang verkleind. De voornaamste reden is dat we in onze kwaliteitsbenadering merken dat de bedrijven op onze wensenlijst momenteel stevig gewaardeerd worden. Beurzen hebben om diverse redenen voldoende potentie om verder te stijgen, maar kleine of onvoorziene tegenvallers kunnen echter behoorlijke koersreacties teweegbrengen. Dat willen wij graag voorkomen.
Veel te halen
Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er in de obligatiemarkten momenteel veel te halen valt. De eerder beschreven ladderobligaties kennen een hoge yield van 5% tot 5,6% én een korte looptijd. Een soort van ‘zekerheidje’ in de portefeuille. Net als Buffett zien wij de overweging voor obligaties als een soort van kas op de plank voor het geval waarderingen in aandelen aantrekkelijker worden. Daarbij is de flexibiliteit een extra bijkomstigheid. De eerste ladderobligatie valt al vrij op 9 december van dit jaar.