2 februari 2023

GE ontsluit verborgen aandeelhouderswaarde

General Electric (GE) is een van de meest bekende industriële giganten ter wereld. Dit Amerikaanse conglomeraat bestaat al sinds 1892 en heeft sindsdien de nodige stormen doorstaan. Momenteel bevindt GE zich in een interessante fase. De onderneming brengt drie van haar activiteiten naar de beurs en ontsluit daarmee verborgen aandeelhouderswaarde.

 

Drie nieuwe ondernemingen

 Met de splitsing van activiteiten, genereert GE direct meerwaarde voor haar aandeelhouders. Hoe komt dat? Als gevolg van de verschillende activiteiten, heeft een aandeel als GE altijd een (conglomeraats-)korting in de waardering. Deze korting verdwijnt als de onderneming opsplitst naar drie nieuwe ondernemingen: GE Healthcare Technologies, GE Aerospace en GE Vernova.

Positief effect

Daarnaast, en dat is van groter belang voor de onderneming, kan ieder onderdeel haar middelen en mensen volledig inzetten op haar kernactiviteit. Dit heeft een positief effect op de operationele prestaties van de ondernemingen. En uiteindelijk draagt dit bij aan een hogere waardering van de afzonderlijke bedrijven op de beurs.

Eerste spin-off succesvol

De eerste spin-off vond begin dit jaar plaats. GE Healthcare Technologies (fondscode GEHC) is dit jaar naar de beurs gegaan door middel van een splitsing van de aandelen GE. Voor iedere drie aandelen GE in bezit, heeft de aandeelhouder één nieuw aandeel GE Healthcare erbij gekregen. De waarde van het nieuwe aandeel GE Healthcare is natuurlijk wel voor een derde van de koers van het oorspronkelijke aandeel afgegaan. GE houdt na de splitsing een belang van bijna 20% in GE HealthCare Technologies. Resumerend: aandeelhouders van GE hebben nu nieuwe aandelen GE Healthcare Technologies erbij gekregen.

Trends in de gezondheidszorg

GE Healthcare Technologies is een onderneming die optimaal gebruik maakt van de trends in de gezondheidszorg. Een steeds ouder wordende bevolking leidt tot fors stijgende uitgaven aan gezondheidszorg en vereist daarom innovatieve producten en technologische ontwikkelingen die bijdragen aan de efficiency. Daar zet deze onderneming volledig op in. Inmiddels heeft het een sterke marktpositie in systemen voor diagnostiek zoals MRI- en röntgenapparatuur, medische apparatuur, digitale oplossingen en diverse services.

Positief over groei en winstmarge

De nieuwe onderneming realiseerde een omzetgroei van 7% in 2022. Voor het lopende boekjaar is de verwachting dat de organische groei 5% tot 7% bedraagt. Voor de winstmarge wordt een groei naar 15% tot 15,5% verwacht in 2023. De onderneming is positief over groei en winstmarge. Dit nieuws is duidelijk beloond door beleggers met een forse koersstijging. Ook GE-beleggers profiteerden van de ontwikkelingen. Sinds 1 januari van dit jaar is het aandeel GE al ruim 20% in koers gestegen.

Transitie naar duurzaamheid

Beleggers waarderen de splitsing ook zeker. Beide aandelen zijn sindsdien behoorlijk in koers gestegen. Interessant extraatje is dat begin volgend jaar de moederonderneming ook haar luchtvaart- en energie gerelateerde activiteiten naar de beurs gaat brengen.
De splitsing van GE Aerospace is er ook een om in de gaten te houden. Deze onderneming heeft, ruim 51% van de wereldwijde markt voor luchtvaartmotoren in handen.
Beleggers kijken vooral naar de beursgang van GE Vernova. Vernova staat voor Groen (Verde) en Nieuw (Nova). Deze divisie beantwoordt samen met haar klanten aan een-derde van de wereldwijde vraag naar elektriciteit. En duurzaamheid speelt daarbij een grote rol. We spreken ook hier weer van een grote speler op het wereldtoneel. De ‘Nieuwe Energie’ tak is nu al een belangrijke speler in de transitie naar duurzaamheid. Zo schreven wij recent een artikel over de megatrend die plaats vindt met de elektricificatie van het wagenpark.

Momenteel ondervindt de op te splitsen divisie nogal wat tegenwind bij haar windmolenactiviteiten. Hoge inkoopprijzen en een tekort aan materialen zorgen ervoor dat GE moet bijspringen om de aanloopverliezen te drukken.
Marktkenners verwachten echter dat dit van tijdelijke aard is. Ook de Amerikaanse regering zet groot in op een versnelling van duurzame projecten en GE Vernova gaat daar volgens kenners optimaal van profiteren.

Meer in het vat

We kunnen concluderen dat het ontsluiten van aandeelhouderswaarde goed is begonnen. De aandeelhouder heeft nu 2 aandelen in de beleggingsportefeuille met een focus op groei en rendement. Sterker nog, er zit meer in het vat. De aandeelhouder in GE is met de splitsingen uitstekend gepositioneerd in belangrijke groeimarkten en voorbereid op een nieuw tijdperk voor deze industriële gigant. Voor de valuebelegger is het ook belangrijk om te weten dat beide aandelen zo’n 20% onder de ‘fair value’, dit is de berekende waardering van de bedrijven gedeeld door het aantal uitstaande aandelen, noteren. Een aandeel, nee twee aandelen om zeker aan te houden.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.