11 oktober 2019

Vietnam heeft potentie na handelsoorlog

Vietnam heeft potentie na handelsoorlog! Een deal tussen de Verenigde Staten en China is een feit. De handelsoorlog tussen de twee grootmachten zal echter niet volledig verdwijnen. Bedrijven dienen zich te wapenen tegen verdere gevolgen van de handelsoorlog. En dat houdt in dat er alternatieve productielocaties moeten worden gevonden. Vietnam lijkt alles te hebben om het meest aantrekkelijke alternatief te zijn.

Wikken en wegen

Het kan letterlijk nog alle kanten op met de Amerikaanse President Donald Trump. Dat maakt het voor internationaal opererende ondernemingen lastig om zomaar productie te verhuizen van het ene naar het andere land. Als het gaat om het verhuizen van productie vanuit China naar een ander land, dan wil men behoedzaam te werk gaan. China is immers een snel groeiende consumptiemarkt. Buitenlandse bedrijven die in China produceren, doen dit mede om een soort van ‘garantie’ te behouden om aan Chinese consumenten te mogen verkopen.

Grote verschuiving gaande

Enkele analisten van Société Générale Cross Asset Research zijn na grondig onderzoek van mening dat er al een grote verschuiving gaande is van China naar andere productielanden. Naast Vietnam, profiteren Taiwan, Korea, Mexico en verrassend genoeg ook Duitsland nu al van de handelsoorlog. Turkije valt af vanwege de minder stabiele omgeving. Hoe dan ook, veel heeft het nog niet om het lijf. En dat is logisch. De handelsbesprekingen kunnen immers morgen leiden tot een overeenkomst. Zodra de overeenkomst een feit is, zullen de investeringen verder versnellen.

Niets naar de VS

Opvallende conclusie is dat vooral datgene wat Trump beoogt, juist niet gebeurt. Het aantal bedrijven dat met de productie terugverhuist naar de VS is nihil. De roep van Trump om productie terug te halen helpt eigenlijk alleen maar de Amerikaanse belastingdienst (belastingtarief) en Aziatische landen omdat daar extra of nieuwe productie naartoe verhuist. De Amerikaanse consument is uiteindelijk de dupe van handelstarieven. Prijzen gaan immers omhoog.

Meer omringende landen aantrekkelijk

Als belegger kun je er min of meer van uitgaan dat, bij grote veranderingen, internationale ondernemingen keuzes maken die goed zijn voor hun eigen omzet- en winst. In dit geval lijkt een (gedeeltelijke) verhuizing van productie naar de omringende Aziatische landen een slimme zet. Enerzijds gezien de handelsoorlog en alle onzekerheden. Anderzijds omdat productie gewoon ook goedkoper gerealiseerd kan worden in de omringende landen van China. Een aantal landen spreekt daarbij tot de verbeelding. Vietnam, Thailand, Maleisië, de Filipijnen en Indië kunnen zeker verder profiteren van de handelsoorlog.

Vietnam winnaar

Toch lijkt Vietnam er uit te springen als winnaar in meerdere scenario’s. Daarom zien wij zien vooral Vietnam als een aantrekkelijk land. Waarom heeft Vietnam potentie na de handelsoorlog? De belastingdruk is relatief laag en er zijn handelsovereenkomsten met meerdere regio’s en landen. Het land kent bovendien een prima infrastructuur, de mensen zijn redelijk tot goed opgeleid én de ervaringen van internationale bedrijven die er al langer opereren zijn positief. Daarnaast zijn er ontwikkelingen op de aandelenbeurs die het voor beleggers interessant maken om te beleggen.

Synthetische tracker

Na een strenge selectie kiezen we voor de Xtracker FTSE Vietnam Swap Ucits ETF 1C van DWS. Deze realiseert haar rendement door middel van een ‘swap’. We noemen dit een synthetische tracker. Morningstar geeft op 31 juli 2019 een rendement van 12,87% in Amerikaanse dollars. De betere prestatie ten opzichte van de andere fondsen en trackers lijkt hem te zitten in de weging van de afzonderlijke bedrijven. Spreiding is tenslotte belangrijk voor de risicoreductie. De kosten van deze tracker liggen met 0,85% per jaar onder het gemiddelde en is zeker goedkoper dan het beleggingsfonds van TCM. Het voordeel is wel dat dit een herbeleggende tracker is. Het dividend wordt opnieuw geïnvesteerd. De tracker is niet direct geschikt voor de inkomstenbelegger, maar juist wel voor de groeibelegger.

Bovengemiddeld groeipotentieel Vietnam

De ontwikkelingen en gevolgen van een handelsoorlog zorgen ervoor dat er kansen ontstaan voor de omringende landen als alternatief voor China als productieland. Een van de meest voor de hand liggende alternatieven blijft wat mij betreft Vietnam. Ongeacht de uitkomsten van de handelsoorlog is Vietnam ook een aantrekkelijke aanvulling voor de belegger. Het is namelijk belangrijk om te beleggen in een land dat zonder handelsoorlog ook een bovengemiddeld groeipotentieel kent. Mochten China en de VS uiteindelijk de grootste vrienden worden, dan is Vietnam nog steeds een aantrekkelijk alternatief. Beleggen in Vietnam is mogelijk. Het is te risicovol om in dergelijke markten individuele keuzes te maken. Je bent als belegger daarom min of meer gedwongen om een fonds of tracker te kiezen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.