Vijf manieren om te beleggen in China

Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van Kopie van hier iets zetten

Eind vorig jaar kwam het Chinese planbureau met een nieuw vijfjarenplan. Een grotere welvaart, technologische onafhankelijkheid, verstedelijking 2.0 én vergroening zijn de belangrijkste speerpunten. Hoe kun je profiteren? We gaan in op vijf manieren om te beleggen in China.

Klik hier voor de podcast of StockTube ‘Over Beleggen gesproken’.

Follow the money
Een van de meest ‘veilige’ manieren is om te zoeken naar bekende multinationals waarvan je weet dat deze ondernemingen met hun producten extra profiteren van de immense vraag uit China. Een bekende onderneming is Unilever die inzet op de Aziatische markten. De onderneming heeft zelfs haar productenmix aangepast. Goed doen ook de luxe merken het in China. Chinezen kopen steeds meer eigen producten, maar voor luxe en status maken ze graag een uitzondering. Ondernemingen als LVMH, BMW en Daimler profiteren hier optimaal van.

 

Grondstoffenhonger

China zet zelf in op minder afhankelijkheid van de behoefte aan grondstoffen met haar aanwezigheid in Afrika en Zuid Amerika. Toch blijft de honger groot. Daarom kun je met een belegging in landbouwgrondstoffen en of industriële metalen profiteren van de toenemende schaarste.

 

Beleg in de Chinese munt en rente

Heb je de tijd? Dan is beleggen in de Chinese munt een leuke aanrader. Op Chinese staatsobligaties of obligaties van staatsondernemingen is een hogere rente verkrijgbaar dan op onze markten. Je loopt als belegger wel een valutarisico. Wie ervan uit gaat dat een sterke economie een sterke munt heeft en de tijd heeft, kan overwegen om dit risico te nemen. China heeft zelf aangegeven dat zij haar valuta een prominentere plaats wil geven op de internationale valutamarkten.

Beleg in de omvangrijke thuismarkt

De Chinese A-shares zijn er voor de interne markt. Een uiting van de wens om meer kapitaalstromen naar het land te halen is ingezet met het openstellen van de eigen beurzen. Chinese A-shares of ‘mainland shares’ bieden de belegger ruime spreidingsmogelijkheden. Dat is wenselijk omdat het nieuws in het Chinees de kennis van een aandeel ver weg kan brengen. Je kunt ook in beleggingsfondsen beleggen, maar dat is een duurdere oplossing.

Koop de winnaars

Inmiddels wordt langzaam bekend wat voor power China heeft met haar thuismarkt van 1,44 miljard consumenten. Via de gateway Hong Kong heb je toegang tot de nieuwe groten der aarde. Niet meer weg te denken zijn ze inmiddels. Alibaba, Tencent, Baidu en Geely (eigenaar van Volvo). Deze namen misstaan niet in een degelijke portefeuille.

Professionele geldstromen

Een serieuze belegger kan niet meer om China heen. Het idee dat de professionele geldstromen nog op gang moeten gaan komen, biedt zicht op kansen in China. Wie dit niet wil, twijfelt, of geen fan is van het land, kan ook zoeken naar beleggingen in de regio die passender zijn. De Aziatische markten profiteren van China. Ook de nieuwe zijderoute biedt beleggingsmogelijkheden die dichter bij huis liggen.