11 juli 2019

Vrouwen beleggen beter

Vrouwen beleggen beter dan mannen. U zult begrijpen dat naar deze uitkomst veel onderzoek is gedaan. Onderzoek naar het gedrag van beleggers is een groeiende wetenschap waar analisten hun voordeel mee willen doen. Dit wordt ‘financial behaviorisme’ genoemd. Afgezien van het gegeven dat dit in veel gevallen echt werkt, levert het ook nog opzienbarende uitkomsten op.

Zelfoverschatting

Vrouwelijke beleggers hebben het beter voor elkaar dan mannelijke. Waarom doen mannen dit dan nog? De uitkomst van het onderzoek dat vrouwen betere beleggers zijn vind ik minder interessant dan de redenen erachter.
Wat blijkt: vrouwen hebben de neiging om risico’s vaker te mijden. Ook maken vrouwen minder vaak keuzes. Zij handelen daarom minder frequent. Dit blijken twee zeer belangrijke factoren te zijn bij het behalen van succes. Vrouwen beleggen dus meer en mannen handelen meer. Mannen zijn bovendien avontuurlijker en meer geneigd hun eigen kunnen sterk te overschatten. Herkent u hier iets in?

Alert van geld

Naast dit onderzoek is er ook het gegeven dat geld iets bijzonders met onze hersenen doet. Uit een onderzoek blijkt dat het zien van een bankbiljet of munt bij de mens stofjes vrijmaakt die ons opwinden, alerter en scherp maken. Net als bij uitingen van geld en seks krijgen de hersenen een shot dopamine waardoor we anders denken en doen.
Hoe ze daar ooit achter zijn gekomen? Welnu, onderzoek is gedaan naar langdurige tellingen. Een groep moest tellingen doen met een telraam. Een andere groep moest met de hand geld tellen. De laatste groep bleek veel langer door te kunnen gaan en maakte bovendien veel minder fouten. Iets simpeler is de bekende pose van een dame in bikini die het nieuwste model auto aanprijst.

Rationeel benaderen moeilijk

Trek nu niet de conclusie dat geld ons beter of nauwkeuriger laat nadenken. Het tegendeel is waar. Bij het maken van belangrijke financiële beslissingen maken we vaker foute dan goede beslissingen. Fouten die er in de loop der tijd van de mensheid zijn ingeslopen. Die – als het om geld gaat – ons rationeel handelen dwarsbomen. Een voorbeeld herkent u waarschijnlijk wel. Als we voorstaan in een wedstrijd, dan worden we over het algemeen ontspannen en gemakzuchtig. Als we achter staan, dan gaan we in de regel voorzichtiger spelen.
Dat is goed voor de mensheid, maar niet goed als we beleggen. Een belangrijke uitkomst van de gedragswetenschap is dat bij het nemen van beslissingen het lijden van verlies een grotere rol speelt dan de ervaring (opwinding) van winst. Met andere woorden. 10% winst op een belegging is minder prettig, dan dat we 10% verlies als vervelend ervaren. Dit verschil in perceptie bemoeilijkt duidelijk een rationele beslissing.

Bagatelliseren slecht nieuws

Ook zijn we geneigd om slecht nieuws minder snel op waarde te schatten dan goed nieuws. Dit kan belangrijk zijn als we soms moeten terugkomen op eerder gemaakte beslissingen (investeringen). Gedragswetenschappers uit de financiële wereld zijn dan ook van mening dat de kredietcrisis al een tijd voordat markten instortten, veel tekenen gaf van gevaar, die simpelweg genegeerd zijn.

Wetenschappers tonen met regelmaat aan dat de belegger vele valkuilen heeft die de hersenen beïnvloedt. De beurs is de enige winkel waarbij op dolle dwaze dagen beleggers niets willen kopen.

Hoe dan ook, het doen van gedegen onderzoek is belangrijk voor een belegger. Hoe doen jullie dit bij Bustelberg?” Dat wordt mij regelmatig gevraagd. Er zijn meerdere manieren om de beurzen te analyseren. Fundamenteel onderzoek is daarbij het meest richtinggevend. Een technische analyse gebruik je zo af en toe voor de timing van ver- of aankopen. Gedragswetenschap is iets wat daarbij wordt meegenomen. Het leert ons dat veel weten niet altijd betekent dat we betere beleggers zijn. We maken simpelweg gewoon minder fouten.

Huiswerk, discipline en zelfkennis

Gelukkig zijn er ook manieren om je foutmarge te verminderen. En daar gaat het bij beleggen om. Het begint en eindigt bij een duidelijke visie. Ook moet je met regelmaat de visie bijstellen. Daarbij moet je ook altijd uitgaan van je eigen ongelijk. En daar komt risico om de hoek kijken. Hoe sterk je ook van mening bent dat datgene wat je doet het enige juiste is. Spreiding van risico is een absolute vereiste. Daarbij zijn er kleine belangrijke lessen die je moet meenemen. Zo heeft een goede belegger altijd wat geld achter de hand voor slechte tijden. Als je minder foute keuzes maakt, dan ben je een betere belegger. Dit ook nog eens lang volhouden maakt je een uitstekende belegger. Als je voldoende zelfkennis hebt om je ongelijk in te zien en je zo nu en dan je visie bij te stellen, dan kom je een heel eind. Zeker met behulp van de wetenschap die we financial behaviorisme noemen.

Wil je meer weten van vermogensbeheer bij Bustelberg? Neem contact op met een van onze specialisten. U kunt ons per e-mail bereiken via info@bustelberg.nl. Per telefoon zijn wij te bereiken op 0031(0)765655262.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.