9 november 2024

Winst Trump niet goed voor AEX-index

Donald J. Trump is de 47ste president van de Verenigde Staten. De Republikeinse Partij heeft tijdens de verkiezingen ook een meerderheid in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden behaald. Amerika kiest vóór Amerika. Dit lijkt niet goed voor beleggers in de AEX-index. Wat zijn de gevolgen voor uw beleggingen?

Sweep Republikeinen

Een Republikeinse overwinning in de Senaat (Eerste Kamer) en het Huis van Afgevaardigden (Tweede Kamer) zorgt ervoor dat een president een soort van vrijbrief heeft om zijn beleid vier jaar lang door te voeren zonder al te veel weerstand. Deze zogeheten ‘sweep’ hebben we lang niet gezien. Veel presidenten konden niet alle plannen doorvoeren omdat er altijd een minderheid was in de Senaat of het Huis van Afgevaardigden. We verwachten een stroom aan nieuwe maatregelen. Dit is ook een situatie die niet vaak voorkomt. Veel moet nog duidelijk worden, maar de eerste conclusies worden al getrokken. Wat betekent winst Trump voor uw beleggingen?

Bitcoins fors omhoog

Op de ochtend van de uitslag lieten de financiële markten vrijwel direct zien dat er vreugde was onder beleggers op een breed front. Het meest in het oog springend was de stijging van de cryptovalutamarkten. Trump wordt gezien als een liefhebber van Bitcoins en digitale valuta. Daarom gingen diverse bitcoins fors omhoog. Onder crypto-aanhangers is druk gespeculeerd dat hij de bestaande regelgeving wil gaan versoepelen.

Daarnaast schoten ook de futures van de Amerikaanse aandelenmarkten in de nacht van de uitslag fors omhoog. Trump heeft immers duidelijk gemaakt dat belastingen verder omlaag zullen gaan. Ook is hij een voorstander van een marktvriendelijk rentebeleid. Dit is in de regel op de korte termijn goed voor het bedrijfsleven én voor de Amerikaanse consument. De verwachting is dat de economie van Amerika daardoor kan groeien. Goed nieuws voor beleggers in Amerikaanse bedrijven.

Sterkere dollar

Op de achtergrond steeg de Amerikaanse dollar ten opzichte van veel andere valuta. De dollar won in de nacht van de uitslag bijna 2% op de euro. In de afgelopen dagen is de sterkere dollar verder in waarde gestegen. Dat is een behoorlijke beweging. Dit is weer het gevolg van een stijging van de Amerikaanse kapitaalmarktrente. Verschillende termijnmarkten in de VS zagen de rente fors stijgen. Obligatiebeleggers speculeren op het gegeven dat onder Trump het begrotingstekort niet de meeste aandacht zal krijgen.

Hogere inflatie

De reden hierachter is minder gunstig voor Amerikanen. Trump heeft aangekondigd veel importbeperkende maatregelen te willen doorvoeren. Amerika voor Amerika betekent dat zijn administratie producten en diensten uit eigen land voorrang wil geven. In zijn vorige ambtstermijn is pijnlijk gebleken wat hiervan de korte termijn gevolgen zijn. Vooral werd duidelijk dat zelfs een land als de Verenigde Staten niet op korte termijn buitenlandse productielijnen kan overnemen. Deglobalisering is een proces van jaren. Daarom is de verwachting dat importheffingen in eerste instantie leiden tot een verhoging van de prijzen van goederen en diensten die de Amerikanen moeten invoeren. Net nu het lijkt alsof de inflatie onder controle is, kan dit beleid van Trump een hogere inflatie in de hand werken. Geen goed nieuws voor de Federal Reserve, die net haar rentebeleid heeft aangepast.

Handelsoorlogen

Een ander gevolg van de importheffingen kan zijn dat de wereldeconomie hinder ondervindt van de protectionistische maatregelen. Dit zou zelfs kunnen leiden tot handelsoorlogen met en tussen verschillende continenten. Economen voorzien dat dit slecht is voor de groei van de wereldeconomie. Vooral Europa lijkt hier een slachtoffer van te worden. Deze verkiezingsuitslag is daarom minder positief voor beleggers in Europese en vooral ook Nederlandse aandelen. Ondanks het voordeel dat Nederlandse ondernemingen hebben als de dollar meer waard wordt ten opzichte van de euro, zal export naar de VS minder aantrekkelijk gaan worden.

Geen goede mix

De geschiedenis leert ons dat het voor de economie niet veel uitmaakt welke president aan de macht is. Toch zijn er zeker zaken die we – gezien de voorspelbare onvoorspelbaarheid van Donald Trump – niet kunnen voorzien, maar die wel impact kunnen hebben op economie, maatschappij en politiek.

We zullen moeten afwachten hoe hij de belangrijke dossiers gaat aanpakken. Een van die dossiers is de bijdrage van de VS aan de NAVO en het standpunt van Trump over Oekraïne, Taiwan en Israël.

Voorlopig willen beleggers dit niet horen. Daarom klinkt er op korte termijn gejuich onder veel beleggers met een internationale portefeuille. Vooral dollar gerelateerde beleggingen doen het goed. Dat is een feit. Op de middellange termijn verwachten veel analisten een minder rooskleurig beeld wanneer Trump en de Republikeinen de macht in de VS overnemen. De maatregelen leiden op termijn tot een lagere economische groei, een hogere inflatie en een hogere rente. Hier zal hij een antwoord op moeten vinden.

Goed voor de portefeuille

Duidelijk is dat op korte termijn de uitslag van Donald J. Trump goed is voor de beleggingsportefeuille bij Bustelberg. Onze strenge selectie van kwaliteitsondernemingen heeft ertoe bijgedragen dat veel Amerikaanse ondernemingen in de portefeuille zitten. Ook is er in de loop van het afgelopen jaar meer in Amerikaanse dollars belegd. Tot slot zien we dat de stijging van de kapitaalmarktrente nauwelijks negatieve gevolgen heeft voor de obligaties in de portefeuille.

Lange termijn

De geschiedenis leert ons dat het voor de economie nooit heel veel uitmaakt welke president aan de macht is. Toch zijn er zeker zaken die we – gezien de voorspelbare onvoorspelbaarheid van Trump – niet kunnen voorzien, maar die wel impact kunnen gaan hebben op economie, maatschappij en politiek. Zeker op lange termijn.

We zullen moeten afwachten hoe hij belangrijke dossiers gaat aanpakken. Een van die dossiers is de bijdrage van de VS aan de NAVO en het standpunt van Trump over Oekraïne, Taiwan en Israël. Zijn verkiezing heeft een enorme impact op het internationale krachtenveld. Verwacht wordt dat Europa op militair gebied en in economisch opzicht wel eens de mindere kan gaan worden.
Voorlopig wil de belegger dit niet horen. Daarom klinkt er op korte termijn vooral gejuich onder veel beleggers met een internationale portefeuille. Dat is een feit. Op de middellange termijn verwachten veel analisten een minder rooskleurig beeld wanneer Trump en de Republikeinen de macht in de VS overnemen. De maatregelen leiden op termijn tot een lagere economische groei, een hogere inflatie en een hogere rente. Hier zal hij een antwoord op moeten vinden.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.