Hoe beveiligt u aandelenrisico?

beleggen in aandelen

U heeft uw beleggingsportefeuille zorgvuldig ingericht met de meest aantrekkelijke bedrijven ter wereld. U wilt deze aandelen niet verkopen. Toch zorgen dalende koersen voor onrust. Wat te doen? Hieronder bespreken we een Turbo short waarmee we risico willen beveiligingen.

Einde aan stijging groeiaandelen

De rentestijging is momenteel de grootste oorzaak is van de koersdaling van groeiaandelen. Deze daling lijkt nog niet ten einde. De beursindex met de meeste groeiaandelen is de Amerikaanse Nasdaq-index. Wie aanneemt dat de rente een drukkend effect kan hebben op groeiaandelen, maar geen afscheid wil nemen van zijn aandelen, kan daarom een beveiliging op deze Technologie-index overwegen.

Hefboomproduct

Aandelenrisico kun je beveiligen met behulp van futures, opties, gestructureerde producten of speciaal daarvoor samengestelde hefboomproducten. Ze hebben allemaal specifieke eigenschappen en daarmee ook voor- en nadelen. Bij futures gaat het om hele grote bedragen en het gebruik van opties vergt extra veel kennis en ervaring. In dit voorbeeld kiezen we voor een hefboomproduct vanwege de mogelijkheid om met een beperkte investering te beleggen.

Kleine bedragen

Er zijn meerdere uitgevers van hefboomproducten. Veel particuliere beleggers werken graag met kleine bedragen. Let op: de risico’s op verlies bij gebruik van hefboomproducten zijn doorgaans een stuk groter. Om de belegger te beschermen is sinds kort zelfs een wettelijke beperking van de grootte van de hefboom in het leven geroepen. We kiezen voor een Turbo Short Nasdaq100 (17.030 punten), uitgegeven door BNP Paribas Markets. 

Hoe werkt een Turbo belegging?

De naam zegt het al. De koers van de Turbo versnelt met een factor ten opzichte van de koersbeweging van de onderliggende waarde. De Turbo short op de Nasdaq 100-index heeft op het moment van schrijven een hefboom van 4,44 en kost € 5,81. Je hoeft dus niet de hele index te betalen en iedere procent koersverandering zorgt voor 4,44% verandering in de koers van de Turbo. In ruil daarvoor betaal je financieringskosten van 2,7% aan de uitgevende instelling, BNP Paribas Markets. Met de Turbo heeft de belegger de mogelijkheid om in te spelen op koersstijgingen, maar ook op dalingen van de koers. En dat is het doel.

Verlies beperken

De koerswaarde van een Turbo kan snel veranderen. De beweeglijkheid wordt door veel beleggers als een nadeel gezien. Gek genoeg streven we met een Turbo Short in dit voorbeeld juist naar rust in de beleggingsportefeuille. We willen namelijk aandelenrisico (gedeeltelijk) beschermen. Met de Turbo kunnen we het verlies beperken wanneer koersen dalen. Ook kunnen we leven met de keerzijde ervan: we profiteren iets minder van stijgende koersen.

Afbeelding: Op de website van BNPParibasMarkets getoonde grafiek laat duidelijk zien hoe de Turbo Short werkt.

Rust creëren

Met deze strategie kan het bezitten van een hefboomproduct naast aandelen toch wat rust creëren. De grafiek toont aan dat er een tegengestelde werking is op de onderliggende waarde. Bel gerust als u vragen heeft over de inhoud van dit artikel 076 565 52 62. Hieronder treft u nog iets meer uitleg over de werking van een Turbo.

 

Uitleg over de Turbo

Op de website van BNP Paribas Markets is uitgebreide informatie te vinden over de werking van diverse Turbo’s. Hieronder gaan we nog in op een aantal zaken die wel van belang zijn, wanneer u overweegt in Turbo’s te gaan beleggen. Zie dit artikel dan ook niet als een beleggingsadvies of -tip.

Vooral tijd is een voordeel

De turbo kent geen tijdsbeperking. Dat is een groot voordeel omdat je niet zeker weet wanneer je beleggingsvisie uit gaat komen. De beperking van tijd is bij het gebruik van opties vaak een risico.
Bij de Turbo loopt de belegging door tot aan het moment dat het stop loss-niveau wordt bereikt.
De stop loss bij de Turbo short Nasdaq100 die we in dit voorbeeld bespreken bedraagt 17.030 punten. De belegger krijgt dan een nog te berekenen restwaarde. Met de huidige stand van 14.040 punten, moet de index nog ruim 21% stijgen totdat het stop loss-niveau ervoor zorgt dat de Turbo stopt te bestaan. De kans is minimaal dat je binnen een dag wordt ‘uitgestopt’. Zeker een actieve belegger zal hier niet wakker van liggen. De stop loss wordt een keer per maand aangepast.

Wat is de waarde van een Turbo?

Op de website van BNP Paribas Markets is veel informatie te vinden. De waarde van een Turbo kun je zelf ook berekenen aan de hand van een formule en de nodige parameters.

WAARDE TURBO SHORT NASDAQ100 index 17.030 PUNTEN

Waarde Turbo Short = (financieringsniveau – onderliggende waarde)/ratio*wisselkoers

Waarde Turbo Short Nasdaq100 = (17195,87 -14050)/(500*1,083) = 4145/541,5 = 5,81