16 oktober 2023

AEX-index onrustig

Sinds de zomer is de Nederlandse hoofdindex (AEX-index) met ruim 10% in koers gedaald. Dit is een normale beurscorrectie. Inmiddels lijkt de beurs, mede onder aanvoering van Shell, haar weg naar boven weer gevonden te hebben. Onrustig is het zeker. Wat kunnen we richting het einde jaar nog verwachten? 

Beleggersbarometer

De Fear and Greed-index van Nieuwszender CNN staat momenteel met de pijl op ‘Fear’. Dat is een duidelijk signaal dat de euforie van afgelopen zomer even verdwenen is. Ook de Nederlandse belegger is minder enthousiast aan het worden. De beleggersbarometer van ING Bank toont een duidelijke afkoeling van het sentiment. Op 4 oktober van dit jaar nam het aantal van de ondervraagden dat positief is op de AEX-index, oftewel de ‘bulls’, af naar 28%.

Te goedkoop

Wat is nu wijsheid? Veel beursgoeroes zeggen dat je na een correctie van 10% niet te lang moet nadenken en kunt instappen. De langetermijnbelegger kan dat zeker. De waarheid ligt wat ons betreft in het midden. Wanneer we het hebben over de beurs, dan hebben we het over veel verschillende aandelen. Neem de AEX-index met 25 aandelen. Meer dan 30% van onze Amsterdamse beursgraadmeter wordt bepaald door technologieaandelen. Deze zijn dit jaar sterk gestegen, en zijn misschien inmiddels wel te duur. Andere bedrijven in de AEX-index zijn juist zeer aantrekkelijk gewaardeerd. Te goedkoop misschien wel. Neem bijvoorbeeld het aandeel Shell. Vanaf het dieptepunt dit jaar (€ 24,66) is de koers nu ruim 30% hoger. Niemand gaf er iets voor. Het was te goedkoop. Ondanks de opmars van dit zwaargewicht blijft de AEX-index onrustig.

Te duur

Een deel van het antwoord op de vraag of aandelen goedkoop of aantrekkelijk geprijsd zijn, ligt deels verscholen in de rente. Recent zag ik een afbeelding die mij best deed schrikken. De aandelenbeurzen zijn in termen van koerswinstverhouding veel te duur vergeleken met de bond yield, de rente op obligaties. Maar dit is een stelling waar we veel kanten mee op kunnen.

Terugkeren naar obligaties

De rentevergoeding op obligaties stijgt momenteel behoorlijk snel. In de Verenigde Staten ligt de 10-jaarsrente al boven de 4,6%. Dit betekent dat obligaties een goed alternatief zijn voor beleggers in aandelen met een dividendrendement. Dividendbeleggers keren terug naar obligaties. Een redelijk gespreide obligatieportefeuille levert inmiddels weer 4% tot 6% op. Dat is voor veel beleggers genoeg reden om in obligaties te beleggen. Verklaart dit waarom de AEX-index onrustig is. Obligaties hebben echter  geen groeiperspectief. Aandelen doen dit wel.

Volgend jaar

Met groei bedoelen we vaak groei van de winst. De markt voor Europese aandelen kent volgens marktkenners een winstgroei van 2,2% in 2023 en 7,5% in 2024. Dat is niet veel. In de Verenigde Staten is dit 2,1% in 2023 en 13,1% in 2024. De hoge prijsinflatie, loonstijgingen en een tekort aan personeel helpen bedrijven nu niet om hun winsten te verbeteren. Volgend jaar is alles beter, laten de analisten duidelijk zien. Als we kijken naar de winstpotentie, dan is de beurs op een aantal bedrijven na best aantrekkelijk gewaardeerd.

Aantal geschikte koopjes

In de AEX-index, en eigenlijk in heel Europa, zijn de prijzen al dicht bij een historisch gemiddelde. De Amerikaanse beurzen zijn zeker nog aan de dure kant. Vooral de Amerikaanse technologieaandelen kennen nog een hoge waardering. Bij Bustelberg hebben wij momenteel een neutrale weging voor aandelen. De voorkeur ligt bij aandelen met een minder volatiel en wat veiliger karakter. Dit betekent dat als de beurs daalt, de beleggingsportefeuille minder hard in waarde daalt. Dat is een bewuste keuze. Nu bedrijven aan de vooravond van kwartaalcijfers staan, kunnen missers zorgen voor grote koersuitslagen. Daarom dient de belegger voorzichtig en gedisciplineerd te werk te gaan. Het aandeel dat je graag wenst te kopen, kan ook nog best in prijs dalen. Mogelijkheden zijn er, want de beurs blijft nog wel even onrustig.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.