13 november 2023

Alfen N.V. boekt een recordomzet in het derde kwartaal!

Alfen N.V. boekt een recordomzet en geeft bovendien positieve vooruitzichten af. Met een omzetgroei van 11% naar 136,4 miljoen euro in het derde kwartaal lijkt de laadpalenspecialist het dal achter zich te laten.

Groeidrijvers ‘Energieopslag’ en ‘Smart Grids’

CEO Toman Marco Roeleveld benadrukt dat de groei voornamelijk uit de divisies ‘Energieopslag’ en ‘Smart Grids’ komt. De groeiende aandacht voor duurzaamheid zorgt voor een toenemende vraag naar efficiënte energieopslagmogelijkheden en slimme netwerkinfrastructuur. Energieopslag en Smart Grids spelen een cruciale rol in de energietransitie naar duurzame en hernieuwbare energiebronnen. Door schaalvergroting heeft Alfen de operationele kosten (relatief) kunnen verlagen. Dit is duidelijk zichtbaar in de verbetering van de EBITDA in het derde kwartaal.

Energieopslag maakt indruk

De divisie ‘Energieopslag’ maakt indruk met zeer sterke cijfers. Het realiseerde een drievoudige omzetgroei in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar. De vooruitzichten voor 2024 zijn positief met een verwachte groei van minstens 40% ten opzichte van 2023. Belangrijk hierbij is de opmerking dat de omzet in deze sector gevoelig is voor projectuitvoering en de timing van de externe levering van onderdelen.

In het segment ‘Smart Grids’ boekt Alfen succes

Ook in het segment ‘Smart Grids’ boekt Alfen succes met een groei van 41% in het derde kwartaal ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De groei is zichtbaar in zowel het segment van netbeheerders als private netwerken. De vooruitzichten voor het huidige kwartaal zijn stabiel. In 2024 wordt een groei van ongeveer 20% ten opzichte van 2023 verwacht.

Divisie ‘Oplaadpunten’ heeft de nodige uitdagingen

Het segment van EV-Oplaadpunten staat voor een uitdaging als gevolg van een voortdurende voorraadafbouw in het derde kwartaal. Desondanks wordt verwacht dat de omzet in dit segment aanzienlijk zal toenemen in het volgende kwartaal met een groei van 15-20% ten opzichte van 2023. Financieel gezien toont Alfen veerkracht, met een vrije kasstroom van €17,3 miljoen in het derde kwartaal 2023.

Wisseling CFO en toekomstig leiderschap

Belangrijk nieuws is ook de aankondiging van het vertrek van CFO Jeroen van Rossen na de komende Algemene Vergadering van Aandeelhouders in 2024. Na ruim acht jaar wordt hij opgevolgd door Boudewijn Tans. Tans is al bekend met Alfen als voormalig Global Coordinator van de IPO in 2018 en heeft uitgebreide ervaring in de energietransitie.

Vooruitzichten en behoud van jaarprognose

Met deze resultaten en ontwikkelingen is Alfen optimistisch over de marktgroei in 2023. Het bedrijf handhaaft zijn jaaromzetprognose van 490 tot 520 miljoen euro voor 2023. Met de combinatie van sterke prestaties groeiende segmenten positioneert Alfen zich gunstig voor verdere ontwikkelingen en succes in de dynamische energiemarkt. Meerdere analisten hebben naar aanleiding van deze kwartaalcijfers hun advies bijgesteld naar kopen. Ook wij hebben een positieve mening over het aandeel Alfen.

 

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.