5 februari 2024

Arista Networks de opkomende marktleider

Update naar aanleiding van de cijferpublicatie van Arista Networks op 12 februari 2024

 • Omzetgroei van 33,8% naar 5,86 miljard dollar
 • Nettowinstgroei 51,5%
 • Brutowinst marge van 61,9%
 • Verwachtte omzet eerste kwartaal 2024: 1,52-1,56 miljard dollar

Een veilig en betrouwbaar netwerk is essentieel als het om data gaat. Arista Networks ontwerpt en verkoopt netwerkswitches. En met deze switches voor netwerksoftware is Arista de concurrentie steeds vaker een paar stappen voor. We maken graag kennis met deze opkomende marktleider.

Wat zijn switches?

Goede netwerken helpen organisaties bij hun prestaties, beschikbaarheid en beveiliging. De switch is daarbij van cruciaal belang. Wat zijn switches? Een netwerkswitch (‘switch’) is een hardware-apparaat dat apparaten binnen een netwerk verbindt en data van A naar B verstuurt. Een switch stuurt data alleen naar het apparaat waarvoor het bedoeld is. Dit kan een andere switch zijn of een eindgebruiker zoals jouw smartphone.

Verbindingen

En switches helpen bijvoorbeeld ook om verbinding te maken met printers en andere draadloze apparaten. Deze apparaten sturen data via netwerkswitches om zo slimmere omgevingen te creëren. Denk bijvoorbeeld aan stoplichten die op groen springen als je aan komt rijden. U begrijpt dat de vraag naar dergelijke functionaliteiten explosief groeit.

High Performance Switches

Arista Networks ontwerpt en verkoopt high performance switches voor en aan grote datacenters, ‘cloud computing’ en hoogfrequente handelsomgevingen. In dit soort omgevingen worden er continu data over en weer verstuurd. Om dit steeds sneller te kunnen doen, spelen er twee factoren een rol: een hoge bandbreedte en een lage ‘latency’. Hoe hoger de bandbreedte hoe sneller data worden verzonden en hoe lager de latency hoe sneller de gegevens kunnen worden ontvangen.

Arista is een pionier

Arista focust zich op de zogenoemde High Performance Switches, dit zijn de meest geavanceerde switches. Om deze switches continu te verbeteren maakt Arista gebruik van eigen unieke software. Daarbij is Arista een pionier in het gebruik van open-source technologie om netwerken te moderniseren. Arista’s EOS-besturingssysteem is een van de meest geavanceerde op de markt. Het biedt een aantal unieke voordelen:

 1. Betere prestaties en efficiëntie
  EOS is allereerst ontworpen om de prestaties en efficiëntie van het netwerk te verbeteren. Dit wordt bereikt door het gebruik van een geavanceerde architectuur en door het gebruik van open-source software.
 2. Schaalbaarheid en flexibiliteit
  Ten tweede kunnen Arista’s switches worden uitgebreid met meerdere switches en modules om te voldoen aan de behoeften van zelfs de grootste netwerken. Zo zijn bedrijven als Microsoft en Meta al jaren klant bij Arista vanwege de kwaliteit en de mogelijkheid om de capaciteit continu op te schalen. Daarnaast biedt EOS een hoge mate van flexibiliteit en aanpasbaarheid. Dit maakt het mogelijk om de switches aan te passen aan de specifieke behoeften van de klant. Ook dat is iets waar grote bedrijven veel waarde aan hechten.
 3. Betrouwbaarheid en beschikbaarheid
  Ten derde is EOS ontworpen om de betrouwbaarheid en beschikbaarheid van het netwerk te verbeteren. Dit is belangrijk voor kritieke bedrijfsomgevingen die continu operationeel moeten zijn. Arista’s switches hebben een uptime van meer dan 99,99%. Dit wordt onder andere bereikt door het gebruik van redundante componenten. Dit betekent dat wanneer een component uitvalt, het netwerk nog steeds operationeel blijft. Ook heeft EOS geavanceerde beheerfuncties die het mogelijk maken om problemen snel te identificeren en op te lossen.

Waardering is stevig

Arista is 2024 goed begonnen met een koersstijging van zo’n 15% in de eerste maand. Volgens onze Discounted Cashhflow-waardering (DCF) is Arista op 200 Amerikaanse dollar goed gewaardeerd. Op basis van koers-winstverhoudingen verwachten wij een koers van 266 dollar voor eind 2025. Met de huidige AI-investeringen door grote bedrijven als Meta en Microsoft verwachten wij nog een lange periode van bovengemiddelde groei. De waardering is stevig, maar deze verwachtingen zijn naar ons idee nog niet volledig zichtbaar in de huidige koers.

Fundamentele kwaliteiten

De fundamentele kwaliteiten van Arista kunnen wel eens gaan bijdragen aan een mooi rendement. Momenteel zijn beleggers bereid om hiervoor een premie te betalen. Zoals gezegd, geloven wij dat Artificial Intelligence (AI) voor grote investeringen in netwerksystemen gaat zorgen. Bij Bustelberg kiezen wij er bewust voor om te beleggen in bedrijven die direct profiteren van AI. Denk daarbij aan chipbedrijven TSMC en ASML en cloud spelers zoals Microsoft, Alphabet en Amazon. En natuurlijk Arista vanwege de hoogwaardige netwerksystemen die deze bedrijven nodig hebben.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.