Boeiende kennismaking met Prosus

Delivery-Hero-Logo

Prosus NV is nog niet zo lang genoteerd aan de Amsterdamse AEX-index. Wat doet deze onderneming? Prosus is een dochteronderneming van het Zuid-Afrikaanse Naspers dat al haar e-commerce activiteiten heeft ondergebracht in deze nieuwe onderneming. Wat ons betreft tijd om eens kennis te maken.

 Koop van de eeuw

Naspers kent u waarschijnlijk wel. In 2001 kocht Naspers voor circa $ 32 miljoen een aandelenbelang van 46,5% in het Chinese bedrijf Tencent. De verkopende partijen waren Amerikaanse en Hongkong-Chinese durfinvesteerders. Het voor relatief weinig kapitaal aangekochte belang groeide in de daaropvolgende jaren uit naar een ongekende omvang.

Diverse start ups

In 2018 verkocht Naspers een deel van haar aandelenbelang in Tencent voor ruim $ 10 miljard. De totale waarde van de investering was inmiddels aangegroeid naar $ 175 miljard. Met deze opbrengst en met eerdere dividendbaten, kocht Naspers in de loop der tijd meer internetgerelateerde bedrijven. Daarbij ging het vaak om beginnende kleine ondernemingen, de zogenaamde ‘startups’.

Door het succes van de investeringen overvleugelde de dochter de moeder steeds meer. In 2019 werd besloten tot het onderbrengen van alle internationale e-commerce activiteiten (inclusief het belang in Tencent) in Prosus. De meerderheid van de aandelen Prosus is ook nu nog in handen van Naspers.

Discount op Tencent

Prosus is nu een wereldwijd actief e-commerce bedrijf. De groep kent zes onderdelen: Advertenties, Betalingen & FinTech, Maaltijd/Voedselbezorging, Retail, Reizen en Durf-investeringen. De belegger in Prosus koopt op een indirecte manier een belang in Tencent. Alleen al dit belang heeft een waarde die groter is dan de koers van het aandeel Prosus zelf. Hier is dus duidelijk sprake van een korting. Daarnaast verkrijgt de Prosusbelegger een belang in een breed gespreide portefeuille van investeringen in kansrijke internetbedrijven zoals maaltijdbezorger Delivery Hero.

Meerdere groeibriljanten

Bij een belangrijk deel van deze investeringen betreft het niet-beursgenoteerde ondernemingen die onder de leiding van Prosus kunnen doorgroeien. Door deze bedrijven op termijn een beursnotering te geven, wordt waarde gecreëerd voor de Prosusaandeelhouder. Interessant is ook dat de waardering voor de belangen een stuk voordeliger is dan vergelijkbare bedrijven binnen de sector. Door de duidelijke groeistrategie van Prosus en het lage dividend is dit aandeel primair geschikt voor de op groei gerichte belegger.