18 december 2023

Beleggen of sparen: wat is de slimste keuze voor jouw geld?

Beleggen of sparen? Wat is de slimste keuze voor jouw geld? Dit heeft namelijk grote invloed op je financiële toekomst. Beide opties hebben voor- en nadelen. Wat het beste is voor jou, hangt af van je financiële doelen, je risicobereidheid en tijdshorizon. Laten we eens dieper ingaan op deze keuze. Laten we onderzoeken waarom je wilt overwegen om te beleggen in plaats van simpelweg te sparen.

  1. Versla de inflatie

Sparen op een traditionele spaarrekening biedt over het algemeen een laag rendement. De afgelopen jaren was het rendement zelfs lager dan de inflatie. Dit betekent dat je geld op de bank in de afgelopen jaren minder waard is geworden. Stel je voor dat je € 10.000 spaart met een rentetarief van 1,5%. Na een jaar heb je € 10.150. Als de inflatie in dat jaar 5% was, dan is je koopkracht eigenlijk afgenomen. Gecorrigeerd voor inflatie is je geld dan namelijk € 9.667 waard wanneer je er iets voor wilt kopen.

Enkel sparen is dus niet voldoende om je vermogen te beschermen tegen inflatie. Je hebt een hoger rendement nodig. In dit geval zou je met beleggen kunnen streven naar het hogere rendement dat de inflatie overtreft. Zo wapen je je vermogen niet alleen tegen inflatie, maar kun je het ook laten groeien.

Praktijkvoorbeeld: Stel dat je € 10.000 investeert in aandelen met een gemiddeld rendement van 7% en er is 5% inflatie. Je investering groeit dan tot € 10.700. Als je dit corrigeert voor inflatie, is je investering nu € 10.190 waard. Je hebt dus niet alleen de inflatie verslagen, maar ook je vermogen laten groeien!

  1. Passief inkomen

Beleggen biedt de mogelijkheid tot het genereren van passief inkomen. De makkelijkste manier is investeren in dividendaandelen. Dit zijn aandelen die winst uitkeren in de vorm van dividend. In tegenstelling tot vaststaande spaarrentes, creëren dividenduitkeringen een dynamisch rendement, met zowel waardegroei van de aandelen als regelmatige inkomsten.

Praktijkvoorbeeld: Stel, je investeert € 10.000 in aandelen met een 4% dividendrendement. Jaarlijks ontvang je € 400 aan dividendinkomsten, onafhankelijk van eventuele koerswinsten.

Deze aanpak biedt de mogelijkheid om regelmatige inkomsten te genereren zonder je initiële investering aan te tasten. Het is daardoor een aantrekkelijke keuze voor wie op zoek is naar duurzame passieve inkomsten.

  1. Kans op hoger rendement

Hoewel beleggen gepaard gaat met risico’s en schommelingen in de markt, hebben historische gegevens aangetoond dat beleggers over langere periodes vaak hogere rendementen behalen dan mogelijk is met sparen. Dit komt door de groeipotentie van beleggingen. Aandelen zijn in staat om in waarde te stijgen en dividenden te genereren. Hoewel er geen garantie is voor rendement, biedt beleggen de kans om je vermogen sneller te laten groeien en je financiële doelen sneller te bereiken.

Praktijkvoorbeeld: Stel je voor dat je € 10.000 hebt en dit investeert in aandelen met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7% gedurende 20 jaar. Aan het einde van die periode is je investering gegroeid zijn tot ongeveer € 38.696. Dit is aanzienlijk meer dan wat je zou hebben verdiend met een spaarrekening met een lagere rente.

  1. Pensioenopbouw:

Beleggen is een krachtig hulpmiddel voor pensioenopbouw. Door regelmatig geld te investeren, kun je een pensioenvermogen opbouwen om comfortabel met pensioen te gaan.

Praktijkvoorbeeld: Stel dat je op 30-jarige leeftijd begint met € 500 per maand te beleggen op een pensioenrekening. Met een gemiddeld jaarlijks rendement van 7%, zou je tegen de tijd dat je 65 jaar bent een pensioenpot van € 700.000 kunnen hebben opgebouwd.

Conclusie

Hoewel beleggen een krachtige financiële strategie is, is het belangrijk om te onthouden dat beleggen altijd risico’s met zich meebrengt. Het is verstandig om financieel advies in te winnen voordat je begint met beleggen. Vooral als dit gebied nieuw voor je is. Uiteindelijk hangt de keuze tussen beleggen en sparen af van je persoonlijke financiële doelen, risicotolerantie en tijdslijn. Een evenwichtige aanpak kan ook betekenen dat je zowel spaart als belegt om zowel financiële zekerheid op de korte termijn als vermogensgroei op de lange termijn te waarborgen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.