27 februari 2023

De grote terugkeer naar de obligatiemarkten

De huizenmarkt schudt eind 2022 even op haar grondvesten. De rente stijgt. En snel! Een portefeuille met veel obligaties lijdt fors verlies. Dit was 2022. Voor 2023 ontstaan interessante kansen voor beleggers in obligaties. Is dit de grote terugkeer naar de obligatiemarkten?

Dit jaar lijkt een begin te zijn van een nieuwe periode voor obligatiebeleggers. Waarom? Sinds lange tijd is er weer rente te halen. Daarbij zijn koersen van obligaties en trackers (ETF) fors gedaald als gevolg van de snel gestegen kapitaalmarktrente. Met het benutten van kansen kan het koersverlies in 2022 deels worden goedgemaakt.

Daling komt hard aan

Een voorbeeld. Een mandje obligaties met een looptijd van gemiddeld 5 jaar daalde vorig jaar met bijna 14%. Een mandje met obligaties met een looptijd van bijna 9 jaar daalde maar liefst bijna 20% in koers! U begrijpt dat dit hard aankomt in een gemengde beleggingsportefeuille met obligaties. Tegelijkertijd betekent dit ook dat er kansen ontstaan. En dan mag je van je vermogensbeheerder een actieve benadering vragen. Eind vorig jaar schreven wij hier al een artikel over.

Actief beleid

De belegger dient, wil hij de kansen benutten, wel een actief beleid te voeren. Vakmanschap, kennis en een actief looptijdenbeleid zijn gewenst. Ook zijn er inmiddels obligaties met een rentevergoeding die richting de 5% of zelfs 7% gaat. Dat hebben we lange tijd niet gezien. Volgens Fred van Deijck van Bustelberg Vermogensbeheer is looptijdverkorting nu gewenst.

De snelle stijging van de kapitaalmarktrente heeft een behoorlijk negatieve impact op de obligatiebelegging. In de loop van de jaren heeft de belegger in obligaties veel stappen gezet om wat rendement te generen. Een van de stappen was de belegging in langjarige obligaties. Deze kennen in de regel immers een hogere rentevergoeding dan kortlopende obligaties. Obligaties met een langere looptijd zijn ook gevoeliger voor de rente. Dit betekent dat als de rente stijgt, de langjarige obligatie meer in koers daalt dan die met een kortere looptijd. Wij noemen dat de rentegevoeligheid.

Yieldcurve van belang

De gevorderde obligatiebelegger kijkt naar de yieldcurve (zie link voor grafische uitleg). De yieldcurve is van groot belang voor beleggers in obligaties. Deze grafiek geeft namelijk het verband weer tussen het rendement op vergelijkbare obligatieleningen tegen verschillende looptijden. Je kunt direct zien met welke looptijd je het hoogste rendement kunt krijgen.

Vergoeding op kortlopend schuldpapier hoog

De economische voorspoed en het beleid van de centrale banken zorgen ervoor dat de vergoeding op kortlopend schuldpapier hoog is. Sterker nog, die vergoeding is momenteel hoger dan op langjarig schuldpapier. Dat is uitzonderlijk! Vooral in de Verenigde Staten zien we een inversie. Dit betekent concreet dat je met een belegging op korte termijn meer rendement tegen minder risico kunt verkrijgen.

Voordeel halen met Invesco

Is dit te mooi om waar te zijn? Niet per se. Tijdelijk is er veel onevenwichtigheid in de markt. Dit zal op termijn herstellen. De korte rente zal naar verwachting gaan dalen of de langjarige rente gaat toch stijgen. Wie het weet mag het zeggen. Dit betekent dat je een voordeel kunt halen met de volgende zeer kortlopende obligatietrackers:

 1. Invesco Bulletshares 2024 Corporate Bond ETF (Yield van 5,01%, coupon 2,84% en een looptijd van 1,3 jaar, ISIN US46138J8412 en 333 holdings).
 2. De Invesco BulletShares 2025 Corporate Bond ETF (yield 4,91%, coupon 2,91% en een looptijd van 2,15 jaar, ISIN US46138J8255 en 420 holdings).

Kredietwaardige bedrijfsleningen

U leest het goed. Dit betreft trackers in kredietwaardige bedrijfsleningen met een beperkte looptijd en relatief klein renterisico. Het gaat hier wel om Amerikaanse dollars. Je loopt als belegger een valutarisico. De belegger dient wel bereid zijn dit valutarisico aan te gaan. De motivatie hierachter is dat de rente in de VS een stuk hoger ligt. De Fed komt naar verwachting nog met twee keer een kleine verhoging. In de eurozone voorziet de markt meer én grotere stappen van de ECB. Deze lijkt nog wat in te moeten halen. Misschien daarom is een aantrekkelijk idee om je pijlen te richten op de Amerikaanse obligatiemarkten. Wacht af tot de rente in de eurozone hoger is en stabiliseert voordat je daar gaat zoeken naar alternatieven.

Ladderobligaties interessant

De Ivesco obligatieproducten noemen we ook wel ladderobligaties. Beleggers die te maken hebben met toekomstige onttrekkingen, kunnen met de Ivesco BulletShares hun eigen ladder samenstellen en hun kasstromen in de toekomst managen. Ladderobligaties zijn interessant. Voor de belegger die bereid is om in Amerikaanse dollars te beleggen, zijn de kortlopende ladderobligaties een zeer interessant alternatief om de rente-inkomsten op de portefeuille te verhogen en het renterisico te verkleinen. Dit kan wel eens het begin zijn van de grote terugkeer naar obligaties en een behoorlijke rentevergoeding.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer artikelen

 • Vergroent Shell voldoende?
  Door Peter Cordes / 21-03-2023

  Vergroent Shell wel voldoende?

  Momenteel is het allesbehalve rustig bij Shell. Sinds kort is de onderneming verhuisd naar het Verenigd Koninkrijk en is [...]

  LEES
 • Beschermd beleggen met aandelen Shell
  Door Peter Cordes / 14-03-2023

  Beschermd beleggen met aandelen Shell

  Beschermd beleggen met aandelen Shell Het gaat aandeelhouders Shell financieel gezien voor de wind. De onderneming rapporteerde namelijk prima [...]

  LEES
 • Beleggen in value aandelen met een groen etiket
  Door Peter Cordes / 07-03-2023

  Beleggen in value aandelen met een groen etiket

  Beleggen in value aandelen met een groen etiket De gestegen rente zorgt ervoor dat beleggers aandelen steeds kritischer op [...]

  LEES
Naar overzicht