16 december 2022

Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?

De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering:

Dit keer behandelen we een steeds terugkerende vraag van een kijker. “De beurs gaat weer omhoog. Maar echt gerust ben ik er niet op. Wat kan ik doen om de portefeuille die ik heb te behoeden voor een val zoals in augustus?”

We bespreken in deze podcast de vraag: “Hoe beveilig je aandelenrisico?” We gaan kort in op vijf mogelijkheden om je vermogen te beschermen tegen koersdaling.

Dit kan met behulp van kas, futures, opties, speciaal daarvoor samengestelde hefboomproducten of tijd. Alle vijf strategieën hebben specifieke eigenschappen en daarmee ook voor- en nadelen.

Bustelberg Podcasts

Hoe beveilig je je vermogen?

Aanbrengen cash in de portefeuille

Risico verminder je met het aanbrengen of aanhouden van cash in de portefeuille. Aanhouden van liquiditeit geeft twee voordelen. Ten eerste loop je minder risico als de beurzen in mineur zijn. Ten tweede biedt het je een mogelijkheid om tegen lagere koersen in te stappen. Volgens Fred van Deijck is het lastig om te timen en Jack Alders geeft aan dat als je niet belegd bent, er ook geen mogelijkheid is om coupon of dividend te genereren.

Gebruik futures

Vooral grote en institutionele beleggers maken vaak gebruik van futures voor het afdekken van risico. Futures zijn makkelijk verhandelbaar en kunnen verschillende onderliggende waarden zoals metalen, grondstoffen, rente en ook aandelenindices vertegenwoordigen. Het voordeel van het aanbrengen van een future is de klinische werking ervan. Dagelijks wordt er volgens een vast principe verrekend.

Het nadeel van het werken met futures is de omvang die nodig is. Een DAX-index future belegt 25x de waarde van de index. De Dax-index noteert momenteel op 14.500 punten. Hierdoor wordt de nominale waarde van het contract groot. Eén DAX future vertegenwoordigt een mandje onderliggende aandelen ter waarde van € 360.000,-.

Administratieve last

Naast de omvang is ook de administratieve last een probleem dat beleggers tegenhoudt. Iedere dag wordt verrekend. Dit betekent dat er ineens geldstromen in de portefeuille zichtbaar worden. Dat is niet aan iedereen besteed.

Aanzienlijke marginvereisten

Daarnaast zijn ook de marginvereisten aanzienlijk. Een marginverplichting is het bedrag dat op de rekening moet worden aangehouden. De margin vormt een basisgarantie dat de belegger kan voldoen aan de verplichtingen die kunnen voortvloeien uit de geschreven positie. De hoogte van de margin hangt af van het financiële risico van de future. Om een positie van één contract aan te gaan is een margin van € 14.500 vereist. Om een positie mee te nemen naar de volgende dag bedraagt de margin het dubbele. Ook wordt dagelijks gesetteld.

Opties als gerichte verzekering

Het gebruik van opties voor het aanbrengen van een bescherming: er zijn voor- en tegenstanders. Veel beleggers denken dat het gebruik van opties gokwerk is, of speculatie. Anderen zien het als een tool voor extra inkomsten in combinatie met het afschermen van risico’s.

Beschermd beleggen met optiecombinaties

Het voordeel van opties is dat je heel gericht op individuele posities kunt beveiligen. Dit kan op aandelen, maar ook op aandelenindices. Met een beetje verstand kun je optiecombinaties toepassen om een gericht rendement-risico perspectief te krijgen. We noemen dit ook wel beschermd beleggen.

Volgens Jack Alders zijn er niet alleen voordelen. Het beleggen in opties vergt tijd en vereist veel kennis. Het gaat om ‘gamma’s, delta’s, out- en in the money, enzovoort’. Ook heb je te maken met verwachtingswaarde. Hij stelt dan ook: “We leggen het graag uit, maar laat het werken met opties over aan een specialist.” Fred van Deijck beaamt dit. En hij stelt dat deze kennis bij Bustelberg zeker in huis is.

Hefboomproduct moderne tool

Een hefboomproduct (turbo, speeder of cfd) geeft de mogelijkheid om met een beperkte investering met hefboomwerking te beleggen op de koersvorming. De naam zegt het ook al. De koers van het product versnelt met een factor ten opzichte van de koersbeweging van de onderliggende waarde. Met een paar euro heb je slaapgarantie. Tenminste, als je ervoor kiest om de producten in te zetten voor bescherming van je aandelen.

Voordeel is vooral dat je kunt werken met kleine bedragen. Ook is de toegankelijkheid en de informatiegraad die bij turbo’s horen vrij groot. Het nadeel is de beperking van de hefboom. Maar dat kan ook een bescherming zijn voor de particuliere belegger die teveel risico neemt.

Andere nadelen zijn er ook. Er is sprake van verlies wanner je visie niet uitkomt. En er is tussentijds valutarisico, zijn spreads soms groot en kunnen rentekosten hard tegen je werken. Ook kan de koerswaarde van een turbo snel veranderen. De beweeglijkheid wordt door veel beleggers als een nadeel gezien. Gek genoeg streven we met een turbo short juist naar rust in de beleggingsportefeuille. We willen namelijk aandelenrisico (gedeeltelijk) beschermen. Met de turbo kunnen we het verlies beperken wanneer koersen dalen. Ook kunnen we leven met de keerzijde ervan: we profiteren iets minder van stijgende koersen.

Tijd als gratis strategie

Ten vijfde is ‘tijd’ een strategie die je er gratis bij krijgt. Tijd zorgt er in principe voor dat risico’s vanzelf weer verdwijnen. Dit willen we niet altijd horen, omdat we echt snel rendement willen zien.

Heb je zelf een vraag die wij in een podcast kunnen beantwoorden? Laat het weten via info@bustelberg.nl

Wil je meer weten over de werking van een van de besproken strategieën, neem gerust contact op. Wil je meer weten over beschermd beleggen, stuur gerust een e-mail naar info@bustelberg.nl. We leggen het graag uit.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.