6 september 2022

Podcast: Beleggen in China deel 3

De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering:

• Economische groei China nu te laag.

• Vastgoedcrisis legt bouw stil.

• Zero-Covid-beleid desastreus voor bestedingen.

• China neemt maatregelen die effect sorteren.

• China te groot om te negeren.

• Markten aantrekkelijk voor beleggers.

Bustelberg Podcasts

China te groot om te negeren

Deze podcast gaat over beleggen in China. China heeft te kampen met problemen die ongewenste economische tegenwind veroorzaken. De economie dient jaarlijks 6% te groeien. Momenteel is dat slechts 2% en dat is veel te weinig.

Oorzaken

De overheid heeft een bubbel in de vastgoedsector aan zien komen en is voorzichtig op de rem gaan staan. Dat is bijzonder goed gelukt. Inmiddels verkeert de vastgoedsector in een diepe crisis. Daarbij kwam ook het oplaaiende Covid 19-virus en de drastische maatregelen van de overheid om haar Zero-Covid beleid door te voeren.

De vraag is wat de grote leider Xi Jinping kan doen. Volgens Fred van Deijck heeft Xi de titel ‘grote leider’ nog niet helemaal waar kunnen maken. In november komt er een nieuw congres, waarbij Fred verwacht dat hij alle registers opentrekt. Wat kan hij doen?

De Centrale Bank is de rente aan het verlagen. Dat is van belang om de economie op gang te houden met het stimuleren van kredietvoorzieningen door banken. Ook worden banken van meer kapitaal voorzien. Dat kan omdat de inflatie daar geen probleem is. Net even iets anders dan in de rest van de wereld.

Tracker Chinese Staatsobligaties

Bij Bustelberg spelen we in op de verlaging van de rente met een tracker op Chinese staatsobligaties. Dit heeft goed uitgepakt, want daar is inmiddels al een aardig rendement op gemaakt. Van Deijck hierover: “Stijgende obligatiekoersen als gevolg van lagere rente. Een keurige kredietwaardigheid en rating én een aardige coupon.”

Twee oplossingen

De olifant in de kamer blijft echter de vastgoedcrisis. De overheid is op de rem gaan staan en kan nog meer doen om in te grijpen. Deze maatregelen hadden tot gevolg dat er niet gebouwd kon worden. Dat is echt verkeerd gevallen bij het publiek. Mensen gingen zelfs de straat op en China wil juist geen onrust. Met de meest recente maatregelen van de regering kan er wel doorgebouwd worden. China is daarmee pragmatisch in haar economisch beleid. Naast een verlaging van de rente is de financiering weer op gang gebracht.

Kansrijke markten

En dat heeft tot gevolg dat er weer vertrouwen is en dat helpt de bestedingsbereidheid van de Chinezen. Fred van Deijck verwacht in de tweede helft van het jaar een aantrekkende vraag en herstel van de economische groei. Zeker met de huidige waarderingen is China volgens van Deijck een interessante regio.

Marijn Trousset beaamt dit. Hij benoemt ook het anti-China sentiment dat nog eens extra meetelt in de zeer negatieve sentiment over het thema ‘China’. Dat geldt ook voor de mensenrechtenkwesties. “Maar China is tegelijkertijd te groot om te negeren.”

Bustelberg kiest voor grote, internationaal opererende ondernemingen die op de beurs van Hong Kong verhandeld worden. Volgens Van Deijck zijn er daarnaast twee verschillende ontwikkelingen die de keuze voor een bredere China strategie onderbouwen. De regering zal met haar maatregelen de bestedingsbereidheid willen stimuleren. Dat is de eerste reden. Ten tweede investeert China ook in duurzaamheid. Maar wel duurzaamheid door Chinese bedrijven met Chinese producten.

Fundamenteel analist Trousset is juist positief over de Chinese technologiespelers en internetbedrijven. De overheid heeft ze nodig om een supermacht te worden op economisch, politiek en financieel gebied. Als de middenklasse met een spaaroverschot echt zo hard gaat groeien, dan ziet hij kansen in namen als Alibaba Group, JD.Com en Tencent. Van Deijck bevestigt dit en meldt dat er een trend ontstaat waarbij Chinese ondernemingen een notering in China gaan aanvragen. Zo blijft het geld ook in China.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.