20 december 2023

Podcast: Beleggingskansen en bedreigingen in 2024

De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering:

In deze stockpod ‘Over beleggen gesproken’ bespreken we de beleggingskansen en bedreigingen voor 2024.

Han van Rhee en Marijn Trousset bespreken hun verwachtingen voor 2024. Beide heren worden geïnterviewd door Peter Cordes. Het onderwerp luidt: Is er sprake van een Goldilocks scenario? Hoe erg is een zwakke economische groei als de rente daalt? Wat voor invloed hebben de Amerikaanse verkiezingen en zijn er verrassingen vanuit China?

Bustelberg Podcasts

Podcast ‘Over beleggen gesproken’ over kansen en bedreigingen in 2024

Goldilocks scenario voor 2024

  • Een zwakke economie
  • Een sterke banenmarkt
  • En een lagere rente
  • Bovendien zijn er:
  • Verkiezingen in de VS
  • En wordt China de verrassing van 2024?!

In de stockpod, podcast ‘Over beleggen gesproken gaan Han van Rhee, Marijn Trousset en Peter Cordes in op de kansen en bedreigingen in 2024. Wordt het een Goldilocks scenario voor 2024? Terwijl op de beurs een ware eindejaarsrally gaande is, proberen drie heren kritisch te zijn op de kansen en bedreigingen.

Een kerstcadeautje

Aan het einde van 2023 krijgen beleggers duidelijk een kerstcadeautje. De Federal sluit het jaar af met een aankondiging dat zij de beleidsrente in 2024 maar liefst 3x gaan verlagen. Beleggers reageren daar positief op. Er is weer plaats voor groei in de beleggingsportefeuille.

Goed nieuws voor de beurs

Drie keer verlagen. Is dat reden om echt positief te zijn? Han van Rhee verwacht in 2024 eigenlijk geen of een zeer beperkte economische groei. Dat klopt. Daarom geeft de Federal Reserve gas met het renteinstrument. En dan is het een simpele rekensom. Als de rente daalt, dan gaat de waarde van alle activa omhoog. En dat is goed nieuws voor de beurs.

Beleggers kijken altijd vooruit. Volgens hem ziet de markt gewoon een sterke verlaging van de rente omdat de economie gaat verzwakken. “Dat is niet erg. In dit geval lijkt het een kwestie van ‘Don’t fight the Fed’. Dit is een oud adagium en dat komt weer terug”, stelt van Rhee.

Goldilocks scenario voor 2024

Volgens Van Rhee is 2024 een jaar met meer kenmerken waar je een degelijke verwachting aan kan koppelen. Sterker nog, hij ziet geen beren maar zegt erachteraan dat je deze als belegger eigenlijk altijd moet zien. Stabiele maar zwakke economie, een lage inflatie, een lage rente, winsten omhoog. Wordt het een Goldilocks scenario voor 2024? En dan hebben we ook nog verkiezingen waardoor beleggers traditiegetrouw positief zijn gestemd.

Meest veerkrachtige ter wereld

Van Rhee vindt de uitkomst niet heel spannend. De Amerikaanse economie, de grootste economie, is een consumenteneconomie en pro bedrijfsleven. De enige uitdaging is het budget. Aan de andere kant is gebleken dat de economie van de VS een van de meest veerkrachtige ter wereld. Daar hoort de dollar bij. Het is de reservevaluta en voorlopig verandert dat nu niet.

Van Rhee gaat voor een goed doordachte indeling van de beleggingsportefeuille. Hij doelt op de vastrentende waarden. Hij vindt het erg belangrijk dat je ook aan de defensieve zijde meespeelt. Hij spreekt wel een voorkeur uit voor aandelen. Trousset gaat daarin mee. Hij heeft een voorkeur voor bedrijven die sterke winstpotentie hebben. Sommige daarvan vindt hij zelf nog iets aan de dure kant. Hij hanteert een wensenlijst en wacht op de juiste koersen.

China; schuldenprobleem in het vastgoed

Het beloofde land China is in 2023 toch wel de grootste teleurstelling gebleken. Zelf hadden ze grootste plannen. De technologische wereldleider worden. Inmiddels zijn er geen moderne chips meer te krijgen. China ia groot en belangrijk. Een communistisch regime in combinatie met een kapitalistische maatschappij. Hoe ga je dat rijmen? Als CEO’s worden opgepakt en een aantal maanden verdwijnen. Ook zit er een enorm schuldenprobleem in het vastgoed. Daar is de pijn begonnen. Dat moet eerst worden opgelost voor ze verder kunnen kijken.

Kunstmatige intelligentie

Volgens Marijn Trousset gaat kunstmatige intelligentie nog steeds in positieve zin bijdragen aan kansen op de beurs. Datzelfde geldt voor de beurzen en grote belangrijke bedrijven in China. Waardering technisch ziet hij kansen in China. Hij zegt ook dat hij verwacht dat de Chinese regering meer maatregelen gaat nemen om de problemen op te lossen en het vertrouwen van internationale beleggers terug wil gaan winnen.

Lichte voorkeur voor aandelen

Van Rhee heeft een lichte voorkeur voor aandelen. Volgens Han liggen er kansen in aandelen. Ten tweede ziet hij kansen zijn voor long duration assets. Dit zijn obligaties maar groeiaandelen die profiteren van een daling van de rente. De waardering is daar wel een kleine bedreiging. Waarderingen zijn volgens de buffet indicator – dit is de bruto nationaal product door de marktwaarde van de hele beurs. Die staat op 1,75. Dat is momenteel veel te duur en dat gaat pas weg als er 20% tot 30% af gaat. Van Rhee benadrukt dat dit overigens niet voor de hele beurs van toepassing is. Het zijn slechts enkele aandelen die debet zijn aan de sterke waardering.

Wees alert!

Beleggers in trackers pas op! Als je de hele markt koopt, dan ben je duur uit. Wees alert! Beleggers in trackers moeten hun huiswerk doen. Wij kijken naar de kwaliteit van de onderneming. Daar is een voorkeur voor groeimarkten, maar dan wel bedrijven die in die markten uitblinken. Dat kan door merken, technologie, patenten. Waardoor marges hoog zijn en zij de concurrentie voor blijven. Het rendement op het geïnvesteerd vermogen moet hoog zijn en de waardering moet correct zijn.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.