6 september 2022

Podcast: Update Beleggingsvisie 2022

De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering:

• Visie op de financiële markten voor de tweede helft van 2022.

• Sprekers waarschuwen voor onrust, maar houden vast aan het plan.

• Maatschappelijke onrust, gierende inflatie, dalende beurskoersen, maar toch een camping rally.

• Sectoren Industrie, Energie, Grondstoffen blijven favoriet.

• Veel spreiding, weg uit Europa en selecteren op waardering.

• Ook voorzichtig positief op beursgenoteerd vastgoed.

Bustelberg Podcasts

Sombere vooruitzichten, interessante kansen

Donkere wolken voor beleggers pakken zich samen. Inflatie giert de pan uit. Economische recessie dreigt. En toch was er gewoon een verrassend leuke beursrally. Volgens Fred van Deijck, directeur bij Bustelberg, is daar een reden voor. Zijn wij te somber?

IJzersterke banenmarkt

De vooruitzichten dit jaar waren bijzonder negatief. En beleggers hebben nu eenmaal een hekel aan onzekerheid. Toch is niet alles zo slecht als dat we denken. Zo is de werkloosheid in de VS slechts 3,5%. Iedere maand komen er gewoon een half miljoen banen bij. Een sterke banenmarkt lijkt haaks te staan op andere economische indicatoren. Ook in Nederland ervaren we een oververhitting van de arbeidsmarkt. Waar zijn die mensen, vraag je je af

Actief beleggingsbeleid

De meeste indicatoren zijn momenteel negatief. Consumentenvertrouwen, prijspeilcijfers. We krijgen er de kriebels van. Volgens Jack Alders, de ervaren beleggingsspecialist, is veel slecht nieuws geprijsd. De internationale beurzen staan ook fors in de min. Bij Bustelberg proberen we met een actief beleggingsbeleid de schade te beperken. Dat lijkt vooralsnog te lukken.

Keuze voor value

“De grondstofprijzen lijken voorlopig de top te hebben gezien”, meent Fred van Deijck. De kapitaalmarktrente begint in een beetje in rustiger vaarwater te komen. Maar de onrust op de aandelenmarkten blijft. Volgens Van Deijck blijft de keuze voor ‘value’ de enige juiste keuze. Ook hamert hij op spreiding. Hij duidt op het grote aantal namen in een portefeuille en de internationalisering van de portefeuille.

Volgens Van Deijck heeft deze tactiek dit jaar goed uitgepakt. Hij is bovendien positief gestemd. Volg de economische realiteit. Waar in de wereld is wel economische groei en waar gaan de investeringen naartoe? Kijk naar China en Amerika. Daar worden hele grote keuzes gemaakt. Men wil de klimaatdoelstellingen halen, men wil de afhankelijkheid van fossiele energie verkleinen. Dat gaat over een langjarige beweging en niet over een of twee kwartalen.

Sector Industrie favoriet

De sector Industrie is daarom een speerpunt geworden in het beleggingsbeleid. Deze sector gaat profiteren van de groene investeringen. Er ontstaat een versnelling in die sector en de koersen hebben inmiddels waarderingen waarmee het risico acceptabel is. Jack Alders meent dat dergelijke bedrijven ook in staat zijn hun prijzen aan te passen. Onderaan de streep blijft er meer over voor de aandeelhouder. Daarnaast blijft Energie als sector interessant. Stijgende energieprijzen, een rijk dividend en nog steeds geen overdreven waarderingen.

Overdreven afwaardering Vastgoed

Daarnaast wordt bij Bustelberg weer voorzichtig naar beursgenoteerd vastgoed gekeken. Met recht zijn koersen in deze beleggingscategorie sterk afgekomen. Volgens Van Deijck wordt momenteel echter onvoldoende rekening gehouden met het gegeven dat huren kunnen worden aangepast aan de inflatie én de bezettingsgraden gezond zijn. Daar liggen kansen, maar we blijven kritisch.

Volgens Jack Alders doet Bustelberg het in relatieve zin niet slecht. Ondanks een daling van het rendement zijn cliënten tevreden over de aanpak dit jaar. De inzet is consolidatie van vermogen in een jaar waarin uitslagen negatief zijn.

Er lijkt ook genoeg te gebeuren om niet vrolijk van te worden. De maatschappelijke onrust. Boerenprotesten. Een gasrekening waar we van in paniek raken. Stikstofcrisis. Inflatie. Is er überhaupt nog iets positiefs te melden? Alders snapt dat de cliënt het soms even niet meer weet.

Actief beleid

Ondanks de mineur is Jack Alders zeer tevreden met de daadkracht die we hebben getoond. Zeker in de obligatieportefeuille hebben we op het juiste moment de juiste dingen gedaan. China, kortlopend papier in dollars. Dat heeft goed uitgepakt. Ook is Alders enthousiast over de grondstoffenvisie. De investering in grondstoffen heeft goed uitgepakt. Tot slot heeft de keuze om het aantal aandelen in de sector energie uit te breiden eveneens aan het rendement bijgedragen.

Voor de rest van het jaar verwacht Alders dat de Centrale Banken hun beleidsrente blijven verhogen, maar hoopt dat de kapitaalmarktrente misschien haar grootste stijging al achter de rug heeft. Dat kan positief uitpakken. Hij is niet somber, maar wel voorzichtig. “We blijven alert voor de tweede helft van het jaar”, zegt hij. We blijven spreiden en ons huiswerk doen”, concludeert Van Deijck.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in