28 april 2023

Vraag naar machines van ASML blijft hoog

ASML heeft haar cijfers over het eerste kwartaal van dit jaar gerapporteerd. De Veldhovense technologiereus wist de markt en haar eigen verwachtingen te overtreffen. De omzet kwam uit op 6,8 miljard euro en de brutomarge was 50,6 procent. Ondanks enkele gemengde signalen is de outlook voor het tweede kwartaal ijzersterk.

Voorafgaand aan het eerste kwartaal, verwachtte ASML een omzet te realiseren van 6,1 tot 6,5 miljard euro, met een marge van 49 tot 50 procent. Die zijn dus uiteindelijk beter dan verwacht. In een interview gaf de financiële topman (CFO) Roger Dassen aan dat de versnelde levering en installatie van systemen een financiële meevaller opleverde. Dit verklaart de hogere omzet en brutomarge.

Orders ingetrokken?

Het orderboek is wel minder gevuld dan eerder verwacht. Het boek kwam uit op 3,8 miljard euro ten opzichte van 6,3 miljard vorig kwartaal. De markt gaat er voorzichtig vanuit dat TSMC orders heeft ingetrokken. Dat is een gerucht waar beleggers graag meer over willen weten. De terugval van het orderboek heeft echter niets te maken met de beperkingen die ASML opgelegd heeft gekregen om niet langer aan China te leveren. Dit heeft volgens de onderneming geen enkele impact op de omzet en verwachtingen.

Wat deze verwachtingen betreft, blijft het bal bij de Veldhovense onderneming. Voor geheel 2023 gaan ze van een omzetgroei van minimaal 25% ofwel € 26,5 miljard. Dit is een fractie beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Deze rekenen op een jaaromzet van € 26,4 miljard. Over het tweede kwartaal verwacht ASML een omzet tussen de € 6,5 en € 7,0 miljard te realiseren. Dat is beter dan de gemiddelde verwachting van analisten. Zij rekenen op een omzet van € 6,45 miljard. De afgegeven brutomarge van 50-51% valt wel licht tegen, maar dit is afhankelijk van meerdere factoren.

Geen zorgen

Het management merkt dat de eindklanten bezig zijn om hun voorraden terug te schroeven vanwege de onzekere tijd. ASML maakt zich echter geen zorgen met 39 miljard aan uitstaande orders voor de komende jaren. Hoeveel is dit precies? Dit is maar liefst twee keer de geschatte omzet over dit hele jaar.

Lange termijn verhaal blijft intact

In 2025 verwacht ASML een jaarlijkse omzet te kunnen genereren die tussen de 30 tot 40 miljard euro ligt. De brutomarge die daarbij hoort stijgt naar verwachting tot 54-56 procent. Analisten hebben vertrouwen in die outlook. Onze Technologie-analist, Marijn Trousset, verwacht dat ASML in 2025 een omzet van 37,9 miljard euro gaat halen, met een brutomarge van 54,6%. ASML is fundamenteel koopwaardig. Analisten hanteren een gemiddeld koersdoel van €724,32 per aandeel. Dit geeft een opwaarts potentieel van 28,38% als we het dividend niet meerekenen.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.