15 december 2022

Warren Buffet neemt miljardenbelang in TSMC

Superbelegger Warren Buffet heeft recent een belang genomen in ’s werelds grootste chipfabrikant Taiwan Semiconductor (TSMC). Via zijn bedrijf Berkshire Hathaway kocht hij een belang van 4,1 miljard dollar in de chipgigant. Ook wil hij het belang vergroten. Dit is goed nieuws als je belegt in het aandeel TSMC.

De grootste

TSMC is in de afgelopen 10 jaar een van de belangrijkste bedrijven in de wereld geworden. De hele wereld is voor diverse doeleinden afhankelijk van de chips aan het worden. TSMC is momenteel wereldmarktleider met een aandeel van zo’n 50%. Ze produceren als een van de weinige de meest geavanceerde vijf nanometer chips. Deze chips worden gebruikt in snelle technologische toepassingen zoals NASA-robots, datacenters en de IPhone 14. Bedrijven als Apple, AMD en Nvidia laten hun chips maken door TSMC.

Taiwan drukt sentiment

TSMC is niet het meest dure aandeel. Beleggers lijken terughoudend omdat TSMC een Taiwanees concern is. Het is duidelijk dat de geopolitieke spanningen tussen China en Taiwan drukken op het koerssentiment. Op dit moment vindt 90% van de wereldwijde chipproductie plaats in Taiwan. Amerika en China hebben afgelopen decennia de technologie links laten liggen en lopen nu achter de feiten aan. Beide landen beschikken niet over de meest geavanceerde technologie, maar willen deze wel in handen hebben. Hierdoor is Taiwan onderdeel geworden van een geopolitiek steekspel.

Status van Wereldspeler

Het bedrijf is druk bezig om dit risico te verkleinen. Dat past ook bij de status van wereldspeler. Zo gaat TSMC de komende jaren 100 miljard dollar investeren om nieuwe chipfabrieken te bouwen in andere werelddelen. Dit doen ze om het geopolitieke risico te spreiden. Naast een fabriek die al in aanbouw is , wordt in de Verenigde Staten een tweede fabriek gebouwd. Dit moet de grootste chipfabriek ter wereld worden. De bouw neemt zo’n twee jaar in beslag. Er wordt verwacht dat de eerste fabriek in 2024 operationeel is.
Het bouwen van deze chipfabriek tientallen miljarden dollars. Dat is ook de voornaamste reden waarom TSMC zo’n groot marktaandeel heeft. Voor een nieuw bedrijf is het extreem lastig om een chipfabriek te bouwen. Het vraagt enorme investeringen en de bouw duurt vervolgens jaren. En dan hebben we het nog niet eens over de technologische achterstand die ontstaat en ieder jaar steeds groter wordt.

Sterke kwartaalcijfers

De derdekwartaalcijfers van TSMC waren zeer goed. Ondanks de terugvallende vraag naar consumentengoederen, is de omzet ten opzichte van 2021 zo’n 36% toegenomen naar 23 miljard dollar. Ook de winst is ten opzichte van 2021 met 80% toegenomen tot 9,2 miljard. TSMC gaf in een persconferentie aan dat deze goede cijfers gerealiseerd waren door de sterke vraag naar hun vijf-nanometertechnologie.

Verwachtingen van TSMC voorzichtig

Voor aankomend kwartaal wordt er vanuit het management weinig groei verwacht omdat de vraag in de eindmarkt begint af te zwakken. Daarnaast zijn TSMC-klanten bezig met hun voorraden op te schonen zodat ze meer capaciteit hebben voor de 5 nanometer chips. Het management verwacht in het vierde kwartaal een omzet van zo’n 20 miljard dollar met een operationeel winstmarge van tussen de 49% en 51%.

Net als Warren Buffet

Warren Buffet wordt gezien als een van de beste beleggers aller tijden. Hij is mede-grondlegger van het waardebeleggen. Met deze strategie heeft hij de afgelopen 52 jaar een jaarlijks rendement van 20,8% behaald. Zijn strategie is het kopen van bedrijven met een goed businessmodel met een langetermijn groeipotentieel. TSMC is nu naast Apple een nieuw bedrijf in de sector technologie die Buffet in de Berkshire Hathaway portefeuille heeft opgenomen. Net als Warren Buffet kun je profiteren van de tijdelijke zwakte. Hij heeft zijn zinnen gezet op een vergroting van zijn belang.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in

Meer artikelen

 • Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?
  24-11-2022 / 26 MIN 05 SEC

  Podcast: Hoe beveilig je aandelenrisico?

  De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering: Dit keer behandelen we een steeds terugkerende vraag van een kijker. “De [...]

  AFSPELENLEES
 • Staakt AEX-index de indrukwekkende opmars?
  Door Peter Cordes / 15-12-2022

  Staakt AEX-index de indrukwekkende opmars?

  Vanaf het dieptepunt in oktober heeft de AEX-index een indrukwekkende opmars gemaakt. Is dit de opmaat voor een Kerstrally [...]

  LEES
 • Nieuwe kans voor obligaties in 2023
  Door Peter Cordes / 15-12-2022

  Nieuwe kans voor obligaties in 2023

  Het was dit jaar geen feest op de aandelenmarkten. Beleggers in cryptovaluta, groeiaandelen en ook duurzame trackers en andere [...]

  LEES
Naar overzicht