17 april 2025
Wat kun je doen tijdens een marktcorrectie?
De regering-Trump lijkt de wereld op haar kop te zetten. Financiële markten zuchten onder de druk van handelstarieven en agressieve uitspraken van president Donald J. Trump over landen waarmee de Verenigde Staten al jarenlang samenwerken. Wat kun je doen tijdens een marktcorrectie? Wat kun je als belegger doen om je vermogen te beschermen tegen koersdalingen, of zelfs te profiteren van nieuwe kansen?
Wat is een crash?
Een daling is een beweging tot en met -5%. Een correctie is een beweging tot maximaal -10%. Wat is een crash? We spreken van een crash bij een neerwaartse beweging van meer dan 20%. Vooral correcties en crashes kunnen emoties oproepen zoals angst, boosheid of zelfs paniek. Wie langer belegt, weet dat zulke emoties zelden helpen bij het nemen van verstandige beslissingen. Wat kun je wél doen?
Even niets doen is wijs
Emoties kunnen de overhand krijgen en leiden tot verkeerde beslissingen. Verkoop dus niet in paniek. Bedwing je emoties – hoe lastig dat soms ook is. Even niets doen kan dan juist verstandig zijn. Houd vast aan het langetermijnperspectief en laat je niet te veel leiden door de korte termijn schommelingen.
Geld in zijn achterzak
Diversificatie is een belangrijke manier om het risico in je beleggingsportefeuille te beperken. De portefeuille wordt stabieler naarmate je meer verschillende beleggingscategorieën toevoegt. Dat is logisch: verschillende soorten beleggingen reageren anders op nieuws over economische groei, rente en inflatie. In onzekere tijden kan het ook verstandig zijn om tijdelijk wat kasgeld aan te houden. Een goede belegger heeft altijd wat geld in de achterzak om gebruik te maken van koopkansen.
Onbesproken kwaliteit
Blijf de kwaliteit van je portefeuille bewaken. Focus je op bedrijven van onbesproken kwaliteit. Deze bedrijven herstellen vaak het snelst en het krachtigst zodra de onrust op de beurs voorbij is. Kwaliteit schuilt in bedrijven die minder gevoelig zijn voor economische schommelingen en producten of diensten leveren die ook in crisistijd onmisbaar zijn.
Van goed fundament
Maak een plan voor het aanpassen van je beleggingsportefeuille. Zo kun je bijvoorbeeld bij elke 10%-daling overgaan tot het kopen van nieuwe of het uitbreiden van bestaande posities. Denk daarbij goed na of je langetermijndoelen haalbaar blijven én vooral of de aandelen die je koopt voldoende fundament hebben. Is dat niet het geval, dan vergroot je juist het risico.
Herstellen van marktdalingen
Marktschommelingen zijn van alle tijden. Wie de beurzen al langer volgt, weet dat met name aandelenmarkten vaak snel herstellen van dalingen, correcties en zelfs crashes. De lange termijn rendementen van aandelen bedragen gemiddeld 6% tot 8%, incuslief jaren met forse verliezen. Blijf dus rustig, spreid risico’s en kansen, maak een plan om gebruik te maken van dalingen, en focus op de kwaliteit van je beleggingen. Als je dat goed doet, dan kun je zelfs profiteren van negatieve beursbewegingen.