19 april 2024

Worden beleggers in de AEX-index voorzichtiger?

De onrust in het Midden-Oosten houdt de hele wereld in haar greep. De olie- en gasprijzen stijgen en daardoor stijgen ook kapitaalmarktrentes. Worden beleggers in de AEX-index voorzichtiger of blijft de aandelenmarkt een interessante optie?

Verlaging van inflatie

Deze vraag is op meerdere manieren te beantwoorden. Aandelen blijven zeker interessant. Dit zeggen we omdat de centrale banken hebben ingezet op een verlaging van inflatie en ook van de beleidsrente. Een dalende rente is in de regel voordelig voor aandelenbeleggers. Naar verwachting zal vroeg of laat de rente moeten gaan dalen. Dat is een eerste antwoord op de vraag.

Brood op de plank

Een tweede antwoord is te vinden in de banenmarkt. De werkgelegenheid in Europa en de Verenigde Staten is momenteel erg groot. De werkloosheid is historisch gezien erg laag en werk betekent brood op de plank. In dit geval meer brood, want de werkende kan zich de inflatie permitteren. We spreken van een behoorlijke stijging van het gemiddelde salaris. Vanuit dat perspectief zien we een consument die bereid is te besteden. Er is daarom geen echte reden om aan te nemen dat bedrijven het op de korte termijn een stuk slechter gaan doen.

Verbeteren van de winsten

Een derde antwoord is de situatie binnen het bedrijfsleven. De economie groeit weliswaar niet heel sterk, maar dat hoeft ook niet altijd. Voor bedrijven is dit klimaat ideaal omdat ze de winsten kunnen optimaliseren. Er zijn vooralsnog geen grote schokken op de markten. En een stijgende winst betekent indirect reden voor een stijging van aandelenkoersen.

Inflatoire druk kan aanhouden

Met de situatie in het Midden-Oosten is er een kanttekening te plaatsen. De onrust zorgt voor een opdrijving van olie- en gasprijzen. Dit heeft tot gevolg dat de inflatoire druk kan aanhouden. Voor centrale banken is dit geen scenario waarbij ze vrijelijk rente kunnen gaan verlagen. De inflatie blijkt ook vandaag de dag nog steeds moeilijk in bedwang te houden. Een hogere prijs aan de pomp helpt daar niet bij. In de Verenigde Staten is het effect van hogere olieprijzen weliswaar een stuk kleiner, maar ook daar houdt men er niet van als prijzen aan de pomp oplopen.

Waardering van aandelen opgerekt

Het is niet voor niets dat de kapitaalmarktrente in verschillende looptijden oploopt. Als we kijken naar de wenselijke waardering van veel bedrijven dan kunnen we concluderen dat deze bedrijven zijn gewaardeerd voor een mooi beursscenario. De belegger gaat een dag naar het strand en houdt geen rekening met een flinke regenbui aan het einde van de middag.
Welnu, in de afgelopen maanden zijn beleggers ervan uitgegaan dat alles goed zou komen. Dit heeft over een breed front de waarderingen van aandelen opgerekt. Een voorbeeld is de waardering van de AEX-index die nu 18,5 bedraagt, maar die historisch gezien 12,6 x de winst prijst. Dat is, afgezien van de veranderende samenstelling van de AEX-index, een behoorlijk verschil. Een dergelijk hoge waardering geldt ook voor veel andere beurzen.

Consolidatie op haar plaats

De rijke waardering van aandelen in combinatie met een onzekere situatie in het Midden-Oosten zorgt voor een afweging waarbij wij van mening zijn dat een consolidatie op haar plaats is. Natuurlijk kan de beurs nog verder stijgen. Wij verwachten niet dat het cijferseizoen veel tegenvallers zal opleveren.

Vermogen naar veilige havens

De vraag is echter of wij die kans op extra paar procent extra winst op aandelen prefereren boven meer kans op behoud van het vermogen en een gericht rendement van 4-5% in obligaties. Blijf je als belegger in aandelen focussen op kwaliteitsbedrijven. Daarnaast is er wat ons betreft wel reden om tot actie over te gaan. In de afgelopen weken hebben wij actief ingespeeld met het verlagen van het gedeelte aandelen ten faveure van zeer kortlopende obligaties. We brengen hiermee een deel van het vermogen naar veilige havens. De kortlopende obligaties hebben daarbij onze voorkeur. Deze geven namelijk een aantrekkelijke rentevergoeding en kennen het minste renterisico. Op deze wijze kunnen we met iets meer comfort het komende cijferseizoen en verdere politieke ontwikkelingen afwachten. Met vragen kunt u contact opnemen. Wij lichten het graag toe. 076 565 52 62.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.