5 februari 2024

AEX-index klaar voor race naar 1000 punten

Beleggers zijn niet te stoppen dit jaar. Met een openingswinst van 4% in januari, toont de AEX-index aan dat het klaar is voor weer een mooi beleggingsjaar. Een behoorlijk aantal bedrijven dient haar cijfers nog op het bord te zetten, maar de toon is ook hier gezet. De inflatie is terug in de fles, de rente daalt weer en de hongerige consument doet de rest. Blijven bomen de hemel ingroeien? Is de AEX-index klaar voor de race naar 1.000 punten?

Bewust op kwaliteit

Wat mij betreft duurt dit nog wel even. Het gaat het ook weer iets te hard. Mijn ervaring is dat in de euforie niet veel beleggers oog hebben voor de risico’s van het beleggen. En die zijn er nog steeds genoeg. Daar moet je wel naar blijven kijken. Bij Bustelberg selecteren wij bewust op kwaliteit, betaal de juiste prijs en blijf je bezittingen monitoren. Dit is de formule voor een succesvolle investeringsstrategie. Dit houdt in dat je aandelen die op 1 dag met ruim 21% stijgen (Meta) nog eens onder de loep moet nemen. Enige terughoudendheid is op haar plaats omdat beleggers met een korte afstandsvisie best eens winst kunnen gaan nemen.

Sterk en gezond

Maar wat ik al schreef: in de euforie wil men dat niet zien. Positief is ook dat veel cijfers goed zijn. Zelfs de cijfers van de afgestrafte ING Group waren in mijn ogen sterk en gezond. Helaas zijn de banken momenteel niet sexy genoeg. Wat wel hot is, zijn de technologiebedrijven.
Afgelopen weken toonden Alphabet, Amazon, Apple, Meta en Microsoft hun spierballen. Er was geen nodig om dat te zien AI. Vooral beleggers van Amazon en Meta gingen uit hun dak. En dat was niet voor niets, want het groeiadagium dat gedragen lijkt te worden door Artificial Intelligence (AI) en de cloud zit er stevig in. De Verenigde Staten lijken ver weg, maar onderliggend was er veel positief nieuws voor onze eigen ‘technies’ op het Damrak. ASML en ASM International kunnen wel eens goed gaan profiteren van de miljardeninvesteringen die ons vorige week om de oren vlogen.

Barrière van 1.000 punten

Terug naar onze eigen AEX-index. De barrière van 1.000 punten is niet meer zover weg. Althans, dit is nog een stijging van 21% ten opzichte van het huidige niveau. Een koersrendement van 21% is echt een hobbel die genomen moet worden. Dan moet ook alles kloppen. De cijfers van zwaarweger Adyen en van Unilever zullen heel goed moeten zijn. Beleggers in Adyen verwachten goede cijfers en een outlook die een groei van 23-24% voorrekent.

Grote vraag naar nieuwe afslankmedicijnen

Unilever is in de afgelopen jaren een soort van zorgenkindje geworden. Met een beperkte groei, afnemende marges en een kleine identiteitscrisis, is Unilever niet meer die speler die iedereen in de portefeuille wenst te hebben. Nu komt daar ook nog bij dat consumenten bezig zijn met hun gezondheid. Door de grote vraag naar de nieuwe afslankmedicijnen van bedrijven als Novo Nordisk en Eli Lilly (deze week cijfers) merkt Unilever dat de consument selectiever wordt als het om voeding gaat. Hoe gaan de onderneming daar mee om?

Fantaseren over een AEX-index van 1.000 punten

We gaan het deze week meemaken. Het jaar is goed begonnen. De kansen op een Goldilocksscenario waar we eerder over schreven zijn haalbaar. De economische groei lijkt zich te stabiliseren. Bedrijven hebben in dat klimaat alle gelegenheid om hun winsten te verbeteren en de consument blijft uitgeven omdat er banen voldoende zijn. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. De vraag is of de bomen de hemel in kunnen blijven groeien. En…in ieder geval blijft het ondertussen best leuk om te fantaseren over een AEX-index van 1.000 punten.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in