4 januari 2024

Wordt 2024 een Goldilocks voor AEX-beleggers?

Beleggers zijn dol op het geven van aansprekende namen aan bijzondere situaties. Ook zijn ze dol op het vooruitzicht van groei en rendement. Een van de meest ideale omstandigheden voor beleggers is het Goldilocks-scenario. Ook weer zo’n leuke benaming van een situatie. Wordt 2024 een Goldilocks voor AEX-beleggers? Öf zien beleggers de beurzen door een roze bril? Ik probeer wat dieper in te gaan op het fenomeen ‘Goldilocks’ en de elementen erachter.

‘Goudlokje en de drie beren’

De naam ‘Goldilocks’ komt van het sprookje ‘Goudlokje en de drie beren’. Ook in de marketing wordt deze term vaker gebruikt als benaming van een fenomeen. Het is eigenlijk een omschrijving van iets dat moeilijk is te kwantificeren en toch ook weer niet. Goldilocks is precies de juiste hoeveelheid van iets. Dat is de beste omschrijving die ik kan vinden. Wat is in termen van een economische omstandigheid dan de juiste hoeveelheid van iets? Dat is:

  1. Een gematigde of gemiddelde economische groei. De economie groeit niet te snel, maar er is net geen recessie.
  2. Een dalende inflatie en (bijna) op een wenselijk niveau. Dat past bij de gematigde economische groei.
  3. Met deze combinatie kunnen centrale banken een marktvriendelijk monetair beleid voeren (lees: renteverlagingen).

Klap op de vuurpijl

Op 3 januari jl. publiceerde de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, haar notulen van de zoveel besproken vergadering in december van vorig jaar. De conclusie in december was vooral dat de beleidsrente haar hoogtepunt had bereikt en als klap op de vuurpijl werd een drietal renteverlagingen voor dit beleggingsjaar in het vooruitzicht gesteld. Euforie alom!

Een aantal zaken afwachten

Uit de notulen blijkt niet dat er in december harde afspraken zijn gemaakt over de snelheid en de hoeveelheid rentestappen. Dit voedt onzekerheid bij beleggers. De Fed-leden willen vooral een aantal zaken afwachten en pas acteren als de situatie ernaar is.

Snelle verlaging van inflatie

Ook is belangrijk om te weten dat Fed-leden verrast waren door de snelle daling van de inflatie. Deze is nog niet helemaal op het wenselijke niveau, maar de daling gaat voorspoediger dan dat de leden hadden voorzien. Op zich is dat niet vreemd. Ze waren immers ook verbaasd over de snelheid waarmee de inflatie steeg. Wel maken enkele leden zich zorgen. Een te lage inflatie kan namelijk duiden op een recessie. Deze moet natuurlijk worden voorkomen.

Stevig economisch fundament

Nu is gezien de huidige omstandigheden de kans op een recessie geen nieuws. Beleggers maken zich natuurlijk wel zorgen. Wanneer komen de renteverlagingen en hoeveel zijn het er? Het eerlijke antwoord is dat we zullen moeten wachten. Ondertussen duidt de banenmarkt op een stevig economisch fundament. Mijn inschatting is dat de Fed-leden nauwlettend kijken naar de banenmotor. Dit is ook de oorzaak van de plotselinge stijging van de kapitaalmarktrente in de Verenigde Staten. Deze is eind 2023 gestegen naar 5,02% en daalde vervolgens recent naar 3,25%. Momenteel is de rente weer 3,92%. Dat zijn nog eens bewegingen!

Te vroeg om te oordelen

Voor nu is het te vroeg om te oordelen en te voorspellen. Wat mij  betreft is een goldilocks-scenario voor AEX-beleggers zeker mogelijk en wegen wij onze kansen in obligaties en aandelen. Opvallend is dat we momenteel te maken hebben met beleggers die heftig reageren op actuele gebeurtenissen. De consolidatie is na een snelle stijging van de AEX-index zeker niet verrassend. Ik schreef daar recent dit blog over. En dat is geen prettig klimaat om rustig te navigeren. Daarbij is de situatie in het Midden-Oosten zorgelijk en ook in Oekraïne sterven dagelijks nog mensen onnodig aan oorlogsgeweld. Dit zet grootmachten in de wereld tegen elkaar op. Dat wordt duidelijk merkbaar in de wereldhandel. Wat dat betreft zijn er genoeg uitdagingen.

Goed doordachte selectie

Wordt 2024 een Goldilocks voor AEX-beleggers? Naar mijn mening is dit nog mogelijk. Het is, ondanks de negatieve start van dit jaar, nog geen reden voor paniek. Ook liggen de voorwaarden nog steeds voor het oprapen. Een gematigde economische groei, een dalende inflatie en een vriendelijk monetair beleid én dat allemaal in de juiste ‘hoeveelheid’. Spannend is het zeker. Maar zoals het met veel verwachtingen gaat, komt er zelden een echt uit.
En een belegger wil onzekerheden voorkomen. Daarom is het volgens mij vooral zaak om te kijken naar de fundamentele winstkracht van bedrijven. Maak een goed doordachte selectie van fundamenteel krachtige bedrijven met bewezen groeipotentie en winstkracht. Deze selectie kan enige bescherming bieden in het geval beurzen, zoals nu onrustig zijn. Enkele van deze bedrijven zijn op het Damrak te vinden, maar zeker ook daarbuiten. Met deze selectie stijgt de kans op een Goldilocks-scenario voor de beleggingsportefeuille voor langere termijn. Veel succes in 2024!

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Mail Peter

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.

Schrijf u in