6 november 2023

Fed geeft een koopsignaal voor AEX-index

. De Federal Reserve (Fed) houdt de beleidsrente op 5,25% tot 5,50%.

. Aandelenbeleggers reageren optimistisch op de toespraak van Powell.

. Is dit een opmaat voor een eindejaarsrally?

De topman van de Fed, Jerome Powell, zette begin november aandelenkoersen in het zonnetje. Alsof hij iets richting de aandeelhouders heeft goed te maken. Hij liet de beleidsrente ongewijzigd. En nog belangrijker, dreigende taal over verdere verkrapping bleef ook uit. De Fed geeft een koopsignaal voor de AEX-index en andere aandelenbeurzen. Is dit een opmaat voor een eindejaarsrally?

De huidige onrust

Een eindejaarsrally zou, gezien de huidige onrust, best opmerkelijk zijn. Enkele weken geleden zag het er voor aandelenbeleggers nog beroerd uit. De snel stijgende kapitaalmarktrente en de oorlogen in Oekraïne en in Gaza geven namelijk de nodige onzekerheid op de financiële markten. Sommige beurzen zijn, na de top van de zomer, met ruim 10% gedaald.

Minder inflatie

Nu de eerste tekenen van een lagere inflatie zichtbaar worden in de macro-economische data, krijgen de Centrale banken wat ruimte om het rustiger aan te pakken. Dit geldt voor de ECB (Europese Centrale Bank) en gelukkig ook voor de meest belangrijke van allen: de Fed. Deze hield begin november de rente op 5,25% tot 5,50% (het hoogste niveau in maar liefst 22 jaar). Volgens Powell is dit voor nu voldoende om de inflatie te beteugelen. En die rustgevende woorden van Powell gaven beurzen een zet in de juiste richting.

Rente, hoe werkt dat?

Hoe werkt dat met rente? Rente is een belangrijk instrument voor de financiële markten. Ook aandelenbeleggers kijken voor de waardering van bedrijven en aandelen naar de hoogte van de rente en de verwachtingen ervan. Zo zorgt bijvoorbeeld een hoge rente direct voor hogere kosten bij bedrijven die voor hun activiteiten ook geld moeten lenen. Ook in de economische theorie worden investeringen negatief beïnvloed wanneer de rente stijgt. Een belegger in aandelen maakt de toekomstige winsten in theorie contant en dat is de basis voor de prijs die de belegger bereid is te betalen. Een hogere rente leidt direct tot lagere winsten.

Minder risico

Daarbij komt dat als de rente hoog genoeg is, beleggers een vergelijkbaar rendement maar dan met minder risico kunnen nastreven. In de vorige nieuwsbrief schreven wij al over een artikel over de concurrentie die aandelen van obligaties ondervinden. Immers, als je met obligaties een rendement tussen de 4% en 6% kunt realiseren en minder risico loopt, dan is het voor een gedeelte van de beleggers het overwegen waard om over te stappen van aandelen naar obligaties.

Bedrijfscijfers vallen ook mee

De boodschap is goed overgekomen. De Fed geeft een koopsignaal voor de AEX-index. Ook de kapitaalmarktrente is na het besluit van de Fed behoorlijk gedaald en aandelenkoersen zijn wereldwijd gestegen. Daarnaast vallen de bedrijfscijfers vallen mee. Veel ondernemingen zijn nog steeds in staat om positief te verrassen over omzet en winst. En de verwachte winstwaarschuwingen richting het einde van het jaar blijven uit. Dat helpt ongetwijfeld mee in het beurssentiment.

Opmaat voor een eindejaarsrally

Is dit opmaat is voor een eindejaarsrally? Dat zou zo maar kunnen. Aan de andere kant is deze positieve stemming misschien wel een extra gelegenheid om de bordjes in de portefeuille te verhangen. De kapitaalmarktrente is, ondanks de daling van de afgelopen week, nog steeds op een hoog niveau. Dit zal een keer door de financiële markten moeten worden geabsorbeerd. De geschiedenis leert ons dat dit altijd heeft geleid tot een crash op de aandelenmarkten. Dat geeft te denken. Ook zijn de oorlog in Oekraïne en vooral de oorlog in Gaza redenen voor blijvende onrust op de financiële markten. Het is daarom in onze ogen raadzaam om de risico’s in de portefeuille te verlagen en gedisciplineerd te wachten op nieuwe kansen. Hoe wij dat doen? Dat leggen we graag uit. Bel ons op nummer 0765655262 of mail.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.