25 mei 2022

Podcast: Oorlog vraagt om aanpassing beleggingsvisie

De belangrijkste onderwerpen van deze aflevering:

  • Oorlog vraagt om aanpassing beleggingsvisie 2022.
  • De wereld is veranderd met de inval van Rusland in de Oekraïne.
  • Een nieuwe koude oorlog is gestart.
  • Inzet op stijgende inflatie, rente en value wordt alleen maar sterker.
  • Nieuwe kans om bedrijven voor een nette waardering te kopen.
  • Koop niet de markt. Volop kansen voor de selectieve belegger.

Bustelberg Podcasts

Oorlog vraagt om aanpassing beleggingsvisie

Oorlog vraagt om aanpassing beleggingsvisie. De inkt van onze visie op 2022 is nog niet droog, maar bij Bustelberg vinden we dat de oorlog een gamechanger is. In de nieuwste podcast praten we over de oorlog in Oekraïne en de mensonterende gevolgen ervan. Daar staan we bij stil. De belegger wil duidelijk ook weten wat nieuwe bedreigingen en kansen zijn.

We praten met directeur Fred van Deijck over de visie die hij heeft op inflatie, rente, grondstoffen en bijvoorbeeld de interessante sectoren Energie en Industrie. Volgens Fred van Deijck zal de oorlog een disruptie van goederen versterken. De sancties jegens Rusland zorgen aan de andere kant er ook voor dat Rusland ook als toeleverancier van olie, gas en grondstoffen. We gaan te maken krijgen met een periode van ‘Colder for Longer’, een nieuwe koude oorlog. Dit werkt verdere inflatie in de hand.

Pas op met rente

Fred vindt dat obligatiebeleggers op dienen te letten. Verkort je looptijd. Dan loop je minder renterisico. Een hogere inflatie zorgt namelijk voor aan een hogere rente. De Centrale banken zullen hun verruimingspolitiek 180 graden moeten draaien. En dat heeft een remmend effect op de economische groei. Volgens van Deijck kan de economie wel een stootje hebben. De arbeidsmarkt is een belangrijke factor voor de economische gevoelstemperatuur. En de arbeidsmarkt ligt er sterk bij. Fred merkt op dat beleggen in de Verenigde Staten, inzet op olie-, gas en grondstoffen op de agenda staat. Daarnaast is dit een markt waarbij het maken van keuzes verschil kan maken. Waardering, afstand van de oorlog in Europa en zoek bedrijven die hun prijzen kunnen verhogen zonder dat dit desastreus is voor de afzet. Beleg vooral niet in de markt en zorg voor veel spreiding.

Informatietechnologie en Communicatie Dienstverlening

Ook maken we kennis met junior-analist Marijn Trousset. Sinds kort versterkt hij het team bij Bustelberg. Marijn geeft zijn visie op aandelen in de sectoren Informatietechnologie en Communicatie Dienstverlening. Deze sectoren waren vorig jaar nog zeer succesvol op de beurs, maar presteren nu beduidend minder. Krijgt de belegger hiermee een tweede kans? Wat hem betreft wel. Er zijn belangrijke trends die niet minder belangrijk worden door deze oorlog. Hij noemt Cybersecurity. Hij zoekt naar momenten om meer te alloceren naar technologiebedrijven die minder duur zijn geworden, maar die nog steeds over de ‘moting’ eigenschappen beschikken. Je kunt bijna niet zonder en overstappen naar de concurrent is lastig. Zo noemt hij Apple en Microsoft. Microsoft is een aantrekkelijk aandeel. Alphabet is koopwaardig.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.