Exclusieve analyse van Apple
ontvangen? Met een koersdoel!

"*" geeft vereiste velden aan

11-09-2023

Beleggen in Shell

Shell, officieel bekend als Royal Dutch Shell, is een van ’s werelds oudste en grootste olie- en gasbedrijven. Beleggen in aandelen Shell loont. De aandelen zijn bovendien niet duur en genereren een stevig dividendrendement. Toch is Shell in de beleggingsportefeuille niet meer zo vanzelfsprekend als vroeger.

Geschiedenis van Shell

De onderneming startte in 1833 aanvankelijk met de import van Japanse sierschelpen uit het Verre Oosten. Het lag daarom voor de hand om een schelp als beeldmerk te hanteren. De zoons van oprichter Marcus Samuel doopten de onderneming in 1897 om tot ‘Shell Transport and Trading Company’. In 1907 werd de samenwerking tussen de Britse Shell Transport and Trading Company en de Nederlandse Koninklijke Olie Company een feit. De oliehandel was een jonge en spectaculair groeiende markt. Dit is het begin van het Shell dat wij kennen als een van de grootste bedrijven ter wereld.

Geen familiebedrijf meer

Shell is al lang geen familiebedrijf meer. Momenteel zijn er zo’n vijf aandeelhouders die een gemeenschappelijk belang bezitten van 22,21% in Shell Plc. Bekend. Deze aandeelhouders zijn BlackRock Inc. (7,22%), The Capital Group Companies (4,99%), The Vanguard Group, Inc (4,29%), Norges Bank (3,03%) en JP Morgan Chase & Co (2,68%).

Niet langer Koninklijk

Ook is Shell niet langer koninklijk. In januari 2022 verloor Shell het predicaat Koninklijk, doordat het bedrijf ophield een (deels) Nederlands bedrijf te zijn. De Nederlandsche Maatschappij tot Exploitatie van Petroleumbronnen in Nederlands-Indië kreeg het predicaat op 18 april 1890 van koning Willem III. Het oliebedrijf zou vervolgens lange tijd als Koninklijke Olie, of kortweg ‘de Koninklijke’ door het leven gaan. En tegenwoordig heet Royal Dutch Shell alleen nog maar Shell. Recent is het Koninklijk huis gedwongen om inzage te geven in haar beleggingspositie. Duidelijk werd dat zij, tegen alle geruchten in, geen aandelen Shell bezitten.

Een kennismaking met Shell

In maart 2023 heeft de onderneming Shell een waarde van bijna 180 miljard euro. Shell is actief in de hele olie- en gasindustrie, inclusief exploratie en productie, raffinage, marketing en distributie van olie, gas, chemicaliën en hernieuwbare energiebronnen. Momenteel heeft de onderneming drie hoofddivisies. Dit zijn:

Exploratie en productie

De upstreamdivisie is verantwoordelijk voor de exploratie en productie van olie en gas. Het omvat activiteiten als het vinden van nieuwe olie- en gasreserves, het bouwen en exploiteren van productie-installaties en het ontwikkelen van nieuwe technologieën om efficiënter te werken.

Olieproducten

De downstreamdivisie houdt zich bezig met raffinage, marketing en distributie van olie- en gasproducten. Het omvat activiteiten als het raffineren van ruwe olie tot bruikbare producten zoals benzine en diesel, het opslaan en transporteren van deze producten en het leveren van brandstoffen aan klanten.

Groot met winning van gas

De divisie Integrated Gas is de derde grote activiteit van Shell. Deze divisie richt zich op het winnen van gas en vloeibaar aardgas (LNG) en het verwerken en verkopen van deze producten aan klanten. Van de grote spelers (oil majors) die als geïntegreerde olie- en gasmaatschappij bekend staan, is Shell marktleider in gaswinning.

Multinational in 70 landen actief

De multinational is actief in meer dan 70 landen over de hele wereld, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Nederland, Nigeria, Maleisië en Australië. Het bedrijf heeft ongeveer 87.000 werknemers wereldwijd en opereert op grote schaal in de olie- en gassector. Daarnaast heeft Shell ook activiteiten op het gebied van hernieuwbare energiebronnen, zoals wind- en zonne-energie. Deze activiteiten worden steeds belangrijker. De onderneming moet haar CO2-doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn halen.

Beleggen in aandelen Shell

Analisten zijn positief over het aandeel Shell. Met een huidige koers van € 27,40 geven zij het aandeel ruim 23% upside. Er wordt een gemiddeld koersdoel gehanteerd van € 33,67 per aandeel. Daarbij ontvangt de aandeelhouder een dividendrendement van 3,65%. Het dividendbeleid is gericht op een stijging. Zo wil de onderneming over 2022 aan haar aandeelhouders een 15% hoger dividend uitkeren dan in 2021. Een fors aandeleninkoopprogramma van maar liefst 4 miljard euro geeft bovendien een steuntje in de rug voor de aandeelhouder.

Recente artikelen

Exclusieve analyse van Apple ontvangen? Met een koersdoel!

"*" geeft vereiste velden aan

Peter Cordes
Functie

Deel deze pagina

Exclusieve analyse van Apple ontvangen? Met een koersdoel!

"*" geeft vereiste velden aan

Recente artikelen

Recente analyses