5 december 2023

Eindejaarsrally brengt de AEX-index op stoom

Het was erop of eronder voor beleggers in november. De uitzonderlijk sterk gestegen kapitaalmarktrente daalde gelukkig snel. Dit gaf de aandelenmarkten de gewenste boost. De eindejaarsrally brengt de AEX-index op stoom. Wat zit nog in het vat? En wat is een eindejaarsrally?

‘Kerstrally’

De term ‘Eindejaarsrally’ of ‘Kerstrally’ verwijst naar een fenomeen op de financiële markten waarbij aandelenkoersen vaak stijgen tijdens de laatste maanden van het jaar. Het gaat vooral om november en december en kan te maken hebben met verschillende factoren. Dit zijn onder andere positieve sentimenten rondom de feestdagen, belastinggerelateerde transacties en institutionele portfolio-herpositionering. Maar ook kan een dunne of rustige handel bijdragen aan extra grote koersuitslagen in de laatste feestmaand.

Stijgingen van 20%

Een vaste tijd staat er niet voor. Beursanalisten beginnen vaak in november al met de aankondiging van een eindejaarsrally. Zo was dat vorige maand het geval (zie ons artikel van vorige maand). De vraag is natuurlijk of beleggers ervan kunnen profiteren. Als we naar het verleden kijken, dan zien wel degelijk kansen. Vanaf 1983 tot en met 2011 heeft dit fenomeen zich 25 keer voorgedaan. Als we verder naar het verleden kijken, dan zien we dat vanaf 1950 de maand november in 67% van de gevallen bijdroeg aan een eindejaarsrally. Voor de maand december was het zelfs in 74% van de jaren raak. Opvallend is dat er zelfs eindejaarsmomenten waren waarop de beurzen met 20% stegen.

Koersherstel van 6,5%

De AEX-index realiseerde een koersherstel van zo’n 6,5% in november dit jaar. We zijn dus goed op weg. Een aantal factoren verklaart de stijging van de AEX-index in die maand. Allereerst was dit de sterke stijging van het aandeel Adyen naar aanleiding van de beter dan verwachte cijfers. Zwaargewicht ASML Holding deed ook een duit in het zakje. Opvallende uitschieter was echter de schikking in de woekerpolis-affaire door verzekeraar ASR. Op dit nieuws gingen de aandelen van de verzekeraar omhoog. Ook NN Group en Aegon koersten daarom een stuk hoger dan aan het begin van de maand november.

Beleggers in aandelen

Op macroniveau was de rustgevende boodschap van Fed-voorzitter Powel (link artikel) echt van belang voor het sentiment. Zijn uitspraken deden de snel gestegen kapitaalmarktrente hard afkoelen. Dat is goed nieuws voor beleggers in aandelen over een breed front. Helaas deed zwaargewicht Shell niet echt mee met het feestgedruis. Dit aandeel daalde zelfs in november. Nu Opec heeft aangekondigd de productie te verlagen kan dit wel eens het extraatje van de december betekenen. Als we buiten de AEX-index kijken, dan zien we Alfen met ruim 57% sterk in koers stijgen. Ook dit aandeel werd eerder fors afgestraft. Toch toont het bedrijf dat het zich sterk houdt in de afgekoelde markten voor laadpalen. Die kwaliteit werd beloond door aandeelhouders. Daar schreven wij eerder over (link artikel).

Goed nieuws van de Federal Reserve

De eindejaarsrally brengt de AEX-index op stoom. Wat gaat de Fed doen in december? Grote kans dat dit sentiment zich in december voortzet. Beleggers lijken zich minder druk te maken om de brandhaarden in de wereld. De recente economische indicatoren zijn niet om over naar huis te schrijven, maar inflatiecijfers duiden op de gewenste afkoeling en daarom hopen beleggers enigszins op goed nieuws van de Federal Reserve die begin december nog een keer gaat vertellen wat de plannen van de Fed gaan worden. Komt er goed nieuws van de Federal Reserve? Dit is een belangrijke week om de ingezette weg naar een eindejaarsrally  af te ronden.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel nog een vraag? Stel hem gerust.

Wilt u op de hoogte blijven?
Wij delen onze kennis graag! Schrijf u in.